Recept: Aardappelgratin met katenspek
Recept informatie
Bereidingstijd:
20 minuten wachtijd 70 minutenAantal personen:
4Ingrediënten
1 teen knoflook, geperst
2 eetlepels roomboter, op kamertemperatuur
4 grote aardappels vastkokend, geschild en in dunne plakken
1 theelepel nootmuskaat
4 plakjes katenspek, fijngesneden
150 g pittige kaas, geraspt (bijv. gruyere)
1 theelepel Provencaalse kruiden
400 ml melk
100 ml slagroom
2 eetlepels roomboter, op kamertemperatuur
4 grote aardappels vastkokend, geschild en in dunne plakken
1 theelepel nootmuskaat
4 plakjes katenspek, fijngesneden
150 g pittige kaas, geraspt (bijv. gruyere)
1 theelepel Provencaalse kruiden
400 ml melk
100 ml slagroom
Bereidingswijze van het recept
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Roer de knoflook door de zachte boter en wrijf hier de ovenschaal mee in.
Leg een laag aardappelschijfjes in de schaal en bestrooi die met zout, (versgemalen) peper en nootmuskaat.
Strooi hierop wat snippers katenspek en een laag kaas.
Leg op de kaas weer een laagje aardappelen, breng opnieuw op smaak met zout, peper en nootmuskaat, een laag katenspek en een laag kaas.
Herhaal dit.
Strooi de Provencaalse kruiden over de schotel en schenk er zo veel melk bij dat de aardappels net onder staan.
Zet de schaal 1 uur in de oven, schenk nu de slagroom over de ovenschotel en zet hem nog 10 minuten in de oven tot zich een goudbruin korstje vormt.