Recept: Hollandse erwtensoep

Recept informatie

Bereidingstijd:
280 minuten wachttijd 180 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

500 gr spliterwten
1 flinke varkenskluif van 750 gr b.v de hiel
1 laurierblad
3 kruidnageltjes
1 ui
250 gr doorregen spek met zwoerd
3 flinke stelen prei
1/2 knolselderij
4 takjes selderij
Peper
Zout
1 rookworst
Sneetjes roggebrood
Mosterd

Bereidingswijze van het recept

  1. Was de spliterwten en zet ze een paar uur tevoren in de week in 3 l koud water.

  2. Zet de spliterwten op met de varkenskluif en prik het laurierblad met de kruidnagels op de ui vast en doe de ui in de pan.

  3. Laat eerst het water aan de kook komen en doe er na een uur het doorregen spek bij.

  4. Snijd de prei in ringen en was ze en snijd de schoongemaakte knolselderij in blokjes.

  5. Snijd de gewassen serderij grof en doe de prei en de selderij in de pan als het spek ook een uur heeft meegekookt.

  6. Laat alles samen weer een uur zachtjes koken en roer af en toe.

  7. Doe er, als de soep te dik wordt, wat water bij en haal de varkenskluif en het spek uit de pan.

  8. Haal ook de ui met laurier en kruidnagel uit de pan en breng de soep op smaak met peper en zout.

  9. Laat de rookworst 20 minuten in de soep wellen en let op dat de soep niet meer kookt.

  10. Snijd het vlees van de varkenskluif in stukjes en snijd het spek en de rookworst in plakken.

  11. Roer het varkensvlees en de rookworst door de soep.

  12. Beleg sneetjes roggebrood met het spek en geef ze met een potje mosterd voor de liefhebbers apart bij de erwtensoep.