Recept: Gegrilde marinadekip met krieltjes

Meer recepten in de categorie:

Fairfood, Hoofdgerechten

Recept informatie

Bereidingstijd:
100 minuten
Aantal personen:
4

Ingredi├źnten

Ingredienten voor het blikje dit wordt gebruikt om te marineren:
1 blikje palm bier
2 tenen knoflook
4 takjes verse munt
4 takjes peterselie
4 takjes tijm
100 ml Coolbest sinaasappelsap
Ingredienten voor de kip:
1 mooie scharrelkip
1 pot Geurts sinaasappel marmelade
Peper
zout
Ingredienten voor de aardappelen:
0.5 kg aardappelen geschrapte krieltjes
1 ui
3 tenen knoflook
Olijfolie
Peper
zout

Bereidingswijze van het recept

  1. Voor het blikje, maak het blikje aan de buitenkant goed schoon en leeg het voor 2/3.

  2. Voeg de 100 ml sinaasappelsap bij het blikje.

  3. Snijd de knoflook in stukken en doe dit samen met de munt, peterselie en tijm in het blikje.

  4. Voor de kip,maak vanaf de opening van de nek het vel zoveel mogelijk los van de kip zonder dit te beschadigen.

  5. Dit kan door met de vingers tussen het vlees en het vel het vel voorzichtig los te werken.

  6. Ook op de poten maar ga niet helemaal tot onderaan door, het vel moet rondom gesloten blijven.

  7. Smeer de kip nu tussen het vel en het vlees royaal in met de marmelade.

  8. Vouw nu het vel over de opening van de nek en zet vast met een prikkertje.

  9. Smeer de kip aan de buitenkant in met peper en zout.

  10. Zet de kip aan de staartkant over het blikje heen zodat het blikje gedeeltelijk in de kip zit.

  11. Zet de kip op het blikje op een ovenrooster met daaronder een ovenschaal en bak de kip in een hete luchtoven van 175 graden C in 1 uur gaar en mooi bruin.

  12. Voor de krieltjes, was de krieltjes en doe ze in de ovenschaal die onder de kip komt.

  13. Snipper de uien en knoflook en verdeel ze over de krieltjes.

  14. Besprenkel het geheel licht met olijfolie.

  15. Laat de krieltjes met de kip meebakken en roer ze regelmatig door.

  16. Zeef na het bakken het vet uit de krieltjes.

  17. Bij teveel vocht eventueel tussentijds wat vocht afgieten.

  18. Breng indien nodig de krieltjes verder op smaak met peper en zout en zet nog even terug in de oven.

  19. Voor het serveren,haal de kip uit de oven en houd hem hierbij rechtop.

  20. Haal in deze stand het blikje uit de kip.

  21. Zorg dat er niets van de inhoud van het blikje op of in de kip terecht komt.

  22. Snijd nu de kip in stukken.

  23. Haal de krieltjes uit de oven en leg de kipstukken hierop.

  24. Serveer er in olijfolie met wat knoflook licht opgebakken fijne sperzieboontjes bij.