Recept: Quiche Lorraine

Meer recepten in de categorie:

Overig, Overig

Recept informatie

Bereidingstijd:
25 minuten wachttijd 100 minuten
Aantal personen:
8

Ingrediënten

125 g koude boter
250 g bloem
5 eieren
200 g gerookte spek, aan een stuk
1/2 theelepel olie
150 ml melk
250 ml creme fraiche
120 g gruyere kaas, geraspt
zwarte peper, versgemalen
nootmuskaat, geraspt

Bereidingswijze van het recept

  1. Stap 1 Snijd de boter in kleine blokjes en meng deze met de bloem.

  2. Roer 1 ei, 1 theelepel zout en 1 theelepel ijskoud water door het bloemmengsel en meng het geheel tot een homogene massa.

  3. Kneed niet te lang, want dan haal je alle lucht uit het deeg.

  4. Het deeg moet brisee zijn, wat betekent dat het gemakkelijk breekt.

  5. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het ruim een uur rusten.

  6. Stap 2 Rol het deeg uit op een bebloemde keukenplank.

  7. Zorg dat het deeg mooi egaal is, rond van vorm en overal precies even dik.

  8. Veeg alle overtollige bloem eraf en bekleed de met bloem bestoven quichevorm met het deeg.

  9. Zelf gebruik ik altijd een originele vorm met kartelrand.

  10. Deze heeft geen moderne antiaanbaklaag, dus moet ik hem invetten met boter en daarna bestuiven met bloem.

  11. Dit geeft de bodem extra smaak en maakt hem krokant.

  12. Om het deeg van de plank naar de vorm te verplaatsen zonder dat het breekt, kun je de (bebloemde) deegroller gebruiken.

  13. Rol het deeg een stukje om de roller en til het voorzichtig op.

  14. Stap 3 Druk het deeg goed aan tegen de rand van de vorm en snijd het overtollige deeg bij de randen af.

  15. Druk daarna met je duim de rand nog iets terug, zodat de vulling er straks mooi in blijft staan.

  16. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat er geen lucht onder blijft zitten.

  17. Stap 4 Snijd het spek in kleine blokjes en bak ze gaar in een pan met een dikke bodem met een beetje olijfolie.

  18. Voor een quiche hoeven de spekjes niet krokant te zijn.

  19. Stap 5 Verwarm de oven voor op 200 graden C.

  20. Meng in een kom de eieren met de melk, de creme fraiche en de kaas en breng op smaak met zout, zwarte peper en nootmuskaat.

  21. Verdeel de spekjes over het deeg en schenk het eimengsel erover.

  22. Bak de quiche eerst 10 minuten onder in de oven, zodat de bodem goed gaar wordt.

  23. Verplaats daarna het rooster naar het midden en draai de oventemperatuur terug naar 180 graden C.

  24. De randen en vulling van de quiche hebben nu, afhankelijk van de oven, nog een minuut of 30 nodig om te garen.

  25. Prik een sateprikker in het deeg: komt de prikker er schoon uit, dan is de quiche gaar.

  26. Tip: Door de spekblokjes eerst even te blancheren, ofwel heel kort te koken in een laagje water, worden ze minder zout en verliezen ze wat van hun vet.

  27. Tip: Het geheim van de quiche Lorraine.

  28. Alles begint met het deeg.

  29. Het allermooiste is om het zelf te maken.

  30. Je kunt het recept gemakkelijk van tevoren maken.

  31. De quiche is koud of warm te eten, bij de lunch of als aanvulling op het diner.

  32. Een passepartoutgerecht, noemen de Fransen het dan ook.

  33. Niet alleen het moment waarop je de quiche kunt eten, ook het recept is flexibel.

  34. Als je er een extra ei of wat meer kaas in doet, gaat het ook goed.

  35. Het wordt alleen wat zwaarder.

  36. De verse nootmuskaat heb ik zelf aan het recept toegevoegd.

  37. Het geeft een heel frisse smaak.