Recept: Kattenkopjes

Recept informatie

Bereidingstijd:
50 minuten
Aantal personen:
8

Ingrediënten

500 g fijne witte bloem
30 g verse of 15 g droge gist
1 ei
230 ml melk
40 g suiker
8 g zout
75 g boter
Voor de appels :
8 uitgeholde appels
80 g bruine suiker
80 g boter
20 g rozijnen
1 ei

Bereidingswijze van het recept

  1. Neem 2/3 (ongeveer 330 g) van de bloem en doe deze in een grote kom.

  2. Maak een kuiltje in het midden en doe hierin de gist, het ei en de melk.

  3. Nu komt het leukste : je mag met je handen in de kom duiken en het deeg langzaam kneden.

  4. Je bekomt een zeer slap en plakkerig deeg.

  5. Neem de suiker, de boter en het zout en voeg deze toe aan het deeg.

  6. Neem een handvol van de nog resterende bloem en doe deze ook bij het deeg.

  7. Je mag het deeg nogmaals kneden.

  8. Bloem toevoegen en kneden totdat je al de bloem opgebruikt hebt.

  9. Neem een grote kom en bestrooi ze met een beetje bloem.

  10. Doe het deeg in deze kom.

  11. Strooi nog wat bloem over het deeg en leg er een handdoek over.

  12. Dit alles laat je zo 5 minuutjes staan.

  13. Nu beginnen we aan het echte werk : het klaarmaken van de appels.

  14. Schil de appels en verwijder het klokhuis.

  15. Maak de boter zacht en meng ze met de bruine suiker en de rozijntjes.

  16. Hmmm, deze vulling alleen al is om je vingers van af te likken.

  17. Let wel op dat je nog genoeg over hebt om de appels te vullen.

  18. Doe het eiwit en het eigeel in een kommetje en klop dit luchtig op.

  19. Ziezo, nu nog even de oven voorverwarmen op 230 graden en dan kan je beginnen met het knutselwerk.

  20. Neem ongeveer 20 g deeg en rol hiermee een lang worstje.

  21. Dit wordt het staartje van onze kat.

  22. Leg het in een mooie kronkel en bestrijk het met wat ei-mengsel.

  23. Neem nu een hoopje deeg van ongeveer 80 g.

  24. Rol dit uit en snijd uit het deeg een mooie cirkel van ongeveer 17 cm doorsnede met behulp van een bordje.

  25. Plaats een appel in het midden van het deeg.

  26. Vul nu de holte van het klokhuis op met het mengsel van bruine suiker, boter en rozijntjes.

  27. Plooi het deeg rond de appel.

  28. Leg het kopje omgekeerd op de staart.

  29. Zo verstop je de sluit-plooitjes die niet zo mooi zijn.

  30. Rol nog een heel klein stukje deeg uit en snij er met een mesje 2 kleine driehoekjes uit.

  31. Dit zijn de oortjes.

  32. Nu nog met rozijntjes de oogjes en het mondje maken.

  33. Strijk de kattekopjes in met het losgeklopt ei.

  34. Zo gaan ze mooi glanzen.

  35. Zet de kattenkopjes op een bakplaat en zet ze in de voorverwarmde oven.

  36. Laat ze gedurende 15 minuutjes bakken.

  37. En dan zijn je kattekopjes klaar.

  38. Pas op ! Dit zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken.

  39. De kattenkopjes zijn zeer warm.

  40. Gebruik dan ook ovenwanten om je katjes uit de oven te halen of vraag aan je mama of je papa om dit voor jou te doen.

  41. En nu, smullen maar.

  42. Je kan de kattenkopjes warm of koud eten.

  43. Probeer zelf maar wat jij het lekkerst vindt