Recept: Kersthuisje1

Meer recepten in de categorie:

Kinderen, Kerst

Recept informatie

Bereidingstijd:
90 minuten
Aantal personen:
8

Ingredi├źnten

Voor de cake:
350 gram ei
350 gram bloem
350 gram suiker
350 gram boter (op kamertemperatuur)
100 gram geschaafde amandelen
100 gram gekonfijte sinaasappel
100 gram pistachenootjes
Voor het Italiaanse schuim:
125 gram eiwit
15 gram suiker
190 gram suiker
70 gram water
Voor de creme au beurre
1/2 liter melk
35 gram custardpoeder
200 gram suiker
750 gram boter
3 kleine zakjes espresso oploskoffie
poedersuiker
Voor de chocolade:
300 gr chocolade van
banketbakkerskwaliteit hoog cacaogehalte

Bereidingswijze van het recept

  1. Oven voorverwarmen op 160 graden Klop de boter met suiker luchtig totdat het wit kleurt.

  2. Voeg de eieren (geklutst) er langzaam aan toe.

  3. Vervolgens voeg je langzaam de bloem toe.

  4. Daarna spatel je de amandelen, gekonfijte sinaasappel en de pistachenootjes er doorheen.

  5. Vet het bakblik in en doe het mengsel erin.

  6. De cake moet 1 uur op 160 graden in de oven.

  7. Bereidingswijze Italiaans schuim: Kook 190 gr suiker met het water rustig in tot er siroop ontstaat.

  8. Klop intussen met een mixer het eiwit met 15 gr suiker luchtig.

  9. Vervolgens kook je de siroop in tot 121 graden (kleur blijft helder).

  10. Dit kun je controleren door af en toe een theelepeltje in de siroop te dopen en deze direct in een glas water te dopen.

  11. Als je nu het theelepeltje eruit haalt en je kunt een dunne draad van de siroop trekken dan is de suiker ver genoeg ingekookt.

  12. Giet nu de hete siroop in een dunne straal al kloppend bij het luchtige eiwit.

  13. Blijf kloppen tot het schuim goed taai aanvoelt en enigszins is afgekoeld.

  14. Bereidingswijze creme au beurre: Breng de melk aan de kook met de suiker en roer het custardpoeder los met een scheutje koude melk.

  15. Giet al roerende de hete melk bij het custardpapje.

  16. Breng het aan de kook en laat het al roerende tot vladikte binden.

  17. Roer het espressopoeder er doorheen en laat de custard afkoelen (in een schaal afgedekt met plasticfolie).

  18. Klop de boter luchtig en meng het door de afgekoelde custard.

  19. Bereidingswijze chocolade-dakje, ramen en deur: Chocolade smelten au bain marie of in de magnetron.

  20. De chocola is dan op een temperatuur van ca.

  21. 40 graden.

  22. Giet 2/3 deel op een granieten of marmeren aanrecht.

  23. Spatel dit net zolang door tot het ongeveer 26 graden is.

  24. Dit kun je controleren met een digitale keukenthermometer of door met je vinger te voelen (moet een stuk kouder zijn dan je lichaamstemperatuur).

  25. Let op: de chocolade mag niet stollen.

  26. Doe alles terug in de kom en spatel het rustig door.

  27. De gemiddelde temperatuur moet dan 31 graden zijn.

  28. (Het op temperatuur brengen van chocolade heet tempereren).

  29. Voor de daken en ramen en het deurtje van het kersthuisje: laat de chocolade op bakpapier voor 2/3 harden en leg kartonnen modelletjes (op maat) erop en snij de chocolade.

  30. Bouw Kersthuisje: De cake snijd je in twee gelijke plakken van 18x13x8 cm.

  31. Tussen deze plakken smeer je royaal de creme au beurre.

  32. De bovenste laag is dus creme.

  33. Het huisje bedek je met Italiaans schuim de buitenkant met behulp van de spuitzak.

  34. Met een hobbybrandertje brand je het schuim af.

  35. Voor het dak heb je twee plakken chocolade nodig; een van 12x13 cm en een van 16x13 cm.

  36. Voor de ramen en een deur heb je nog een paar kleine rechthoekig gesneden stukjes chocolade nodig.

  37. Zowel het dak als de ramen en deur kun je nu vast tegen het schuim zetten.

  38. Tenslotte doe je er poedersuiker overheen voor het sneeuweffect.

  39. Garneer het eventueel met marsepeinen sneeuwpoppetjes of leg er wat groene kersttakjes omheen.