Recept: Appel karameltaart
Recept informatie
Ingrediënten
200 gr tarwebloem
100 gr koude roomboter
50 gr poedersuiker
1 mespunt zout
1 el citroensap
1 ei
Voor de vulling
750 gr lichtzure appels
1 citroen
1 el boter
100 gr suiker
2 el appelsap
Bereidingswijze van het recept
De bloem boven het aanrecht zeven en in het midden een kuiltje drukken.
In stukjes gesneden boter, suiker, zout, citroensap en een losgeklopt ei erbij doen en grof kneden.
Met een groot mes kruimelig hakken.
Dit strooisel snel tot een glad deeg kneden.
In folie wikkelen en minstens 30 minuten laten rusten.
Intussen de appels schillen, in vieren snijden, het klokhuis verwijderen en de stukjes in smalle partjes snijden.
De citoen uitpersen en de appels met het citroensap besprenkelen.
Oven voorverwarmen op 200 graden C.
Het deeg goed kneden en op een met bloem bestoven aanrecht rond uitrollen.
De springvorm daarmee bekleden, met de duim aandrukken.
Met een vork op meerdere plaatsen inprikken.
De appels op het deeg leggen, stukjes boter erover verdelen.
Het geheel 20 minuten bakken gas stand 3-4, hetelucht oven 180 graden C.
Intussen de suiker in een pan op een zacht vuur laten smelten.
Appelsap erbij gieten en al roerend tot een karamelachtige consistentie laten inkoken.
Taart uit de oven nemen, temperatuur verhogen tot 250 graden C gas stand 6 en hetelucht oven op 230 graden C.
De karamelvloeistof over de taart gieten en in 8 minuten afbakken.