Recept: Roomsoep van Beerzel

Recept informatie

Bereidingstijd:
65 minuten wachttijd 24 uur
Aantal personen:
4

Ingrediënten

250 gr gedroogde erwten
1 wortel
1 ui
Kruidnagel
Kruidentuiltje
50 gr zurkel veldzuring
1 krop sla
6 uien
70 gr bloem
20 gr kervel
Tijm
Laurier
2 eigelen
Peper
Zout
Suiker
Een klontje boter
1/4 liter verse melk of room
3 liter runderbouillon

Bereidingswijze van het recept

  1. Laat de gedroogde erwten 24 uren weken kook ze gaar in water samen met een ui waarin enkele knopjes kruidnagel zijn geprikt, doe er ook een wortel en het kruidentuiltje bij.

  2. Bevochtig met wat rundsbouillon.

  3. Was de groenten en snijd de ui in kleine stukjes en stoof ze aan in boter.

  4. Voeg er een groot gedeelte van de sla, de zurkel en de kervel aan toe en giet er vervolgens de rundsbouillon bij.

  5. Breng nu aan de kook en laat zachtjes gaar koken.

  6. Maak vervolgens een roux, smelt de boter, voeg er de bloem aan toe en meng goed door elkaar.

  7. Haal vlug van het vuur, de roux mag niet kleuren.

  8. Mix de soep, voeg de roux tijdens het mixen langzaam aan de soep toe en laat nog even doorkoken.

  9. Haal de soep door een zeef en kruid met peper, zout en suiker.

  10. Voor de garnituur, een chiffonade van sla, snijd de sla in fijne reepjes en stoof ze aan in de boter.

  11. Doe hetzelfde met het restje zurkel.

  12. Meng de eigelen met verse melk en houd een klontje boter en kervelplukjes opzij.

  13. Voeg het hele garnituur aan de soep toe.