Recept: Kulich Brood

Meer recepten in de categorie:

Brood, Bakken

Recept informatie

Bereidingstijd:
35 minuten wachttijd 170 minuten
Aantal personen:
n.v.t

Ingrediënten

2 dl melk
4 plukjes saffraan
25 gr verse gist
of 1 el gedroogde gist
900 gr bakkersbloem
6 el vloeibare honing
225 gr boter
4 eierdooiers
1 tl vanille essence
1/2 tl zout
Geraspte schil van 1/2 citroen
3 kardemomzaden geplet
50 gr rozijnen
50 gr oranjesnippers fijngehakt
85 gr rozijnen
50 gr amandelen in staafjes
Losgeroerd ei om te bestrijken
Voor het glazuurdeeg
100 gr poedersuiker aangemaakt met
1 tl water en 1 tl citroensap
Voor de garnering
Gekleurde hagelslag

Bereidingswijze van het recept

  1. Verwarm de melk met de saffraan bijna tot het kookpunt en laat afkoelen tot lauw.

  2. Maak de gist aan met 4 el lauw water en laat staan tot zich schuim vormt.

  3. Zeef de saffraan uit de melk.

  4. Roer 1/3 van de bloem door de afgekoelde melk.

  5. Voeg 1 el honing en het gistmengsel toe, schep goed om en laat 1 uur rusten.

  6. Laat de boter smelten met de resterende honing.

  7. Laat afkoelen en klop er de eierdooiers door,klop dit mengsel door het bloemmengsel.

  8. Voeg de vanille toe.

  9. Zeef er de resterende bloem en het zout bij.

  10. Kneed 5 minuten tot een glad deeg en laat het afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume.

  11. Bekleed 3 hoge vormpjes met ingevette aluminiumfolie, met de folie 5 cm boven de rand.

  12. Sla het deeg in en druk de luchtbellen eruit.

  13. Vorm 3 hoge broodjes en vul hiermee de vormpjes tot halverwege, laat de broodjes rijzen tot het dubbele volume en bestrijk ze met losgeroerd ei .

  14. Verwarm de oven voor op 220 graden C.

  15. Bak de broodjes 50 minuten, zet de oven na 5 minuten op 200 graden C.

  16. Laat de broodjes afkoelen zonder de vormpjes, en versier ze met glazuur en hagelslag.