Recept: Kruisbroodjes

Meer recepten in de categorie:

Brood, Bakken

Recept informatie

Bereidingstijd:
25 minuten wachttijd 210 minuten
Aantal personen:
n.v.t

Ingrediënten

350 gr bakkersbloem
350 gr volkorenmeel
1.5 tl zout
1.5 tl gemengde specerijen
1 tl gemalen kaneel
1.5 tl geraspte nootmuskaat
50 gr boter
Geraspte schil van 1 citroen
85 gr gele basterdsuiker
6 gr instant gist zakje
50 gr oranjesnippers
85 gr krenten
50 gr rozijnen
1 ei losgeroerd
1.5 dl biogarde yoghurt
2.5 dl lauw water
Voor de kruisen:
85 gr tarwebloem
1/2 tl zout
6 el koud water
Bestrijken met:
1 ei losgeroerd
2 el koud water
50 gr fijne witte suiker

Bereidingswijze van het recept

  1. Vet een grote braadslee voor vlees in.

  2. Zeef de meelsoorten, het zout en de specerijen in een kom en wrijf de boter erdoor.

  3. Roer vervolgens het citroenrasp, de suiker, gist, oranjesnippers en gedroogde vruchten erdoor.

  4. Klop de yoghurt en het lauwe water door het ei en voeg het toe aan de kom en roer tot een zacht deeg.

  5. Kneed het deeg 10 minuten door op een licht met bloem bestoven werkvlak tot het glad en elastisch is.

  6. Verdeel het in 15 stukken elk stuk weegt ongeveer 75 gr.

  7. Vorm hiervan balletjes en schik ze in 3 rijen van 5 in de braadslee.

  8. Dek ze af met ingevette plastic folie en laat ze in 1 1/2 uur rijzen tot het dubbele volume.

  9. Verwarm de oven voor op 220 graden C.

  10. Vermeng de ingredienten voor de kruisen en schep dit mengsel in een spuitzak met een spuitmond van 1/2 cm.

  11. Bestrijk de broodjes met losgeroerd ei.

  12. Spuit een lange lijn over een hele rij broodjes, van het ene eind van de braadslee tot het andere eind, herhaal deze handeling over de andere rijen broodjes.

  13. Spuit nu kruiselings hierover nieuwe lijnen, zodat u broodjes met kruisen krijgt.

  14. Bak de broodjes 30 minuten, draai de oventemperatuur na 10 minuten terug tot 180 graden C.

  15. Maak een glazuur van het water en de suiker, licht de broodjes uit de vorm en bestrijk ze terwijl ze nog warm zijn met glazuur.