Recept: Brood gebakken in bloempot

Meer recepten in de categorie:

Brood, Bakken

Recept informatie

Bereidingstijd:
150 minuten
Aantal personen:
n.v.t

Ingrediënten

300 gr bloem
15 gr verse gist
1 tl suiker
2 dl lauwe melk of water
1 tl zout
50 gr zonnebloempitten
Extra nodig
1 ongeglazuurde terracotta bloempot doorsnede 15 cm

Bereidingswijze van het recept

  1. Laat de bloempot 2 uur weken in water.

  2. Zo voorkom je dat hij barst in de oven.

  3. Zeef de bloem in een kom.

  4. Maak in het midden een kuiltje, brokkel er de gist in met de suiker.

  5. Los dit op met de helft van de melk.

  6. Roer de omringende bloem 1/3 deel, de rest blijft eromheen liggen erdoor tot het een dik deeg is gevormd het zetsel.

  7. Laat de kom, afgedekt, een half uur op een lauwwarme plaats staan.

  8. Voeg de rest van de lauwe melk en het zout toe aan het zetsel.

  9. Roer dit om.

  10. Kneed het deeg net zo lang tot het gemakkelijk loslaat van de handen en soepel aanvoelt.

  11. Voeg, als het deeg te nat is, wat extra bloem toe, en als het deeg te droog is een beetje extra melk.

  12. Laat het deeg, afgedekt, 30 minuten op een lauwwarme plaats rijzen.

  13. Kneed het deeg eenmaal door.

  14. Rol het deeg door de zonnebloempitten.

  15. Laat het deeg nog 30 minuten rijzen op een lauwwarme plaats.

  16. Verwarm de oven voor op 220 graden C hete lucht oven 200 graden C.

  17. Knip de bovenkant van het brood kruislings in.

  18. Bak het brood 30 minuten.

  19. Laat het brood direct na het bakken uitdampen en afkoelen op een rooster.

  20. Bak 4 kleine broodjes in kleine bloempotjes.

  21. De baktijd wordt dan 20 minuten.