Recept: Mango chutney

Meer recepten in de categorie:

Sauzen en Dressings, Koud

Recept informatie

Bereidingstijd:
20 wachttijd 240 minuten
Aantal personen:
n.v.t

Ingrediënten

2 Oke mangos
2 rode uien
Gember vers, 3 cm van een gemberwortel
Witte wijn azijn of rijst azijn
Sap van een verse citroen
verse knoflook
koriander
rode peper
tamarinde
komijn

Bereidingswijze van het recept

  1. Traditioneel wordt chutney van onrijpe, dus nog groene mangos gemaakt.

  2. Heb je rijpe, zoete mangos,schil ze en snijd ze langs de pit in plakken.

  3. Halveer deze plakken.

  4. Meng dit met de overige ingredienten, bij voorkeur in een vijzel.

  5. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken.

  6. Laat hem dan kort draaien, anders wordt de chutney puree.

  7. Om de chutney meer smaak te geven kun je knoflook aan toevoegen, of wat koriander, rode peper, tamarinde en komijn.

  8. Proef steeds en bepaal of de zoet en zuur verhouding naar je smaak is.

  9. Je kunt wat smokkelen met suiker.

  10. Maar een beetje zuur is het lekkerst, een rijpe mango is van zichzelf zoet genoeg.

  11. Met onrijpe mangos kun je ook gemakkelijk chutney maken.

  12. Je zal vooraf de mangos moeten koken.

  13. Zet hiervoor een grote pan met water op het vuur.

  14. Voeg hierbij een flinke scheut witte wijn azijn of rijstazijn toe.

  15. Als het water kookt, voeg de mangos toe en laat tien minuten doorkoken.

  16. Temper het vuur en voeg eventueel de overige ingredienten toe.

  17. Laat dit vijf minuten koken.

  18. Vervolgens maak je met behulp van de vijzel of keukenmachine de chutney af.

  19. Laat de chutney een paar uur staan, langer is beter om op smaak te komen.

  20. In een grondig schone weck of jampot kun je de chutney tot wel een week goed houden.

  21. Bewaar de chutney in de koelkast.