Recept: mango-chutney

Recept informatie

Bereidingstijd:
30 minuten wachttijd 4 uur 30 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

1 of 2 mango's
1 of 2 (rode) uien
Gember (vers, ongever 3cm van een gemberwortel)
Witte wijn-azijn of rijstazijn
Sap van een verse citroen
Eventueel: verse knoflook, koriander, rode chilipeper, tamarinde, komijn.

Bereidingswijze van het recept

  1. Traditioneel wordt chutney van onrijpe, dus nog groene mango's gemaakt.

  2. Heb je rijpe, zoete mango's, schil ze en snijd ze langs de pit in plakken.

  3. Halveer deze plakken.

  4. Meng dit met de overige ingredienten bij voorkeur in een vijzel.

  5. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken.

  6. Laat hem dan kort draaien, anders wordt de chutney puree.

  7. Om de chutney meer smaak te geven kun je knoflook aan toevoegen, of wat koriander, rode peper, tamarinde en komijn.

  8. Proef steeds en bepaal of de zoet-zuur verhouding naar je smaak is.

  9. Je kunt wat smokkelen met suiker.

  10. Maar een beetje zuur is het lekkerst, een rijpe mango is van zichzelf zoet genoeg.

  11. Met onrijpe mango's kun je ook gemakkelijk chutney maken.

  12. Je zal vooraf de mango's moeten koken.

  13. Zet hiervoor een grote pan met water op het vuur.

  14. Voeg hierbij een flinke scheut witte wijn azijn of rijstazijn toe.

  15. Als het water kookt, voeg de mango's toe en laat tien minuten doorkoken.

  16. Temper het vuur en voeg eventueel de overige ingredienten toe.

  17. Laat dit vijf minuten koken.

  18. Vervolgens maak je met behulp van de vijzel of keukenmachine de chutney af.

  19. Laat de chutney een paar uur staan (langer is beter) om op smaak te komen.

  20. In een grondig schone weck- of jampot kun je de chutney tot wel een week goed houden.

  21. Bewaar de chutney in de koelkast.