Recept: Kruimelcake met blauwe bessen en kaneel

Recept informatie

Bereidingstijd:
20 minuten wachttijd 60 minuten
Aantal personen:
8

Ingrediënten

50 gr gewelde gedroogde pruimen zonder pit
1 1/2 dL magere yoghurt
225 gr fijne tafelsuiker
2 eieren
2 eiwitten
1 tl vanille essence
350 gr patentbloem
1 tl kaneel
snufje nootmuskaat
25 gr boter
1 el lichtbruine basterdsuiker
1 1/2 tl bakpoeder
150 gr blauwe bessen, diepvries vruchten ontdooid
verse blauwe bessen
of frambozen

Bereidingswijze van het recept

  1. Verwarm de oven voor tot 180 graden C (gasovenstand 3-4).

  2. Bekleed de bodem van een lage, vierkante taartvorm van 22 x 22 cm met bakpapier.

  3. Pureer de pruimen in een foodprocessor of met een staafmixer, voeg zo nodig 1 el heet water toe om een gladde massa te krijgen.

  4. Schep de puree in een grote mengkom.

  5. Voeg de yoghurt, tafelsuiker, eieren, eiwitten en de vanille essence toe en klop de massa tot alles gelijkmatig gemengd is.

  6. Zeef in een andere kom de bloem met kaneel en nootmuskaat.

  7. Schep voor de kruimellaag 75 gram van de gekruide bloem in een andere schaal en wrijf de boter erdoor.

  8. Roer de basterdsuiker erdoor en zet de schaal opzij.

  9. Zeef het bakpoeder bij de rest van de bloem.

  10. Klop met een handmixer op de laagste stand of met een houten lepel het pruimen yoghurtmengsel erdoor.

  11. Schep het beslag in de taartvorm, verdeel de blauwe bessen bovenop en strooi de kruimellaag gelijkmatig daarover uit.

  12. Bak de cake 50 tot 60 minuten tot hij stevig en goudbruin is.

  13. Laat de cake in de vorm iets afkoelen.

  14. Serveer hem nog iets warm of afgekoeld, gegarneerd met blauwe bessen.

  15. Gebruik eventueel andere zachte vruchten in plaats van de blauwe bessen, bijvoorbeeld frambozen.