Recept: Moussaka met lamsgehakt

Meer recepten in de categorie:

Overig, Overig

Recept informatie

Bereidingstijd:
45 minuten
Aantal personen:
4

Ingredi├źnten

600 gram lamsgehakt
2 grote of 4 middelgrote vastkokende aardappelen
1 grote of 2 kleine aubergines
olijfolie om te bakken
1 grote of 2 kleine uien
2 teentjes knoflook
1 theel. gedroogde tijm
1 glas rode wijn
1 dl tomatensaus uit pot of fles
zout
versgemalen peper
1/2 liter witte saus, zelf gemaakt of uit een pakje
versgeraspte nootmuskaat
2 eieren
100 gram versgeraspte belegen Goudse kaas

Bereidingswijze van het recept

  1. Kook de aardappelen net gaar en snijd ze schuin in plakken van 1 cm dik.

  2. Snijd de aubergines eveneens in schuine plakken van 1 cm dik.

  3. Zet een grillpan op hoog vuur, bestrijk de aubergineplakken aan beide kanten dun met olijfolie en rooster ze tot ze aan beide kanten een mooi ruitpatroon hebben of bak ze in een hete koekenpan met een dikke bodem tot ze gekleurd zijn.

  4. Snipper de uien grof en de knoflook fijn.

  5. Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan en laat de ui glazig fruiten.

  6. Laat de knoflook en de tijm kort mee fruiten.

  7. Voeg het gehakt toe en laat al roerend bakken tot het is verkruimeld en niet meer rood is.

  8. Blus af met de wijn en laat kort inkoken.

  9. Voeg de tomatensaus toe, breng op smaak met wat zout en peper en laat kort stoven tot het gehakt gaar is.

  10. Maak de witte saus, breng op smaak met nootmuskaat en klop de eieren en de helft van de geraspte kaas erdoor.

  11. Vet een grote ovenschaal in met wat olie.

  12. Beleg de bodem van de schaal met de helft van de aubergineplakken.

  13. Schep de gehaktsaus op de aubergines.

  14. Verdeel de helft van de aardappelplakjes gelijkmatig over de gehaktsaus.

  15. Dek af met de resterende aubergineplakken, daarna met de resterende aardappelplakjes.

  16. Schep de saus over de aardappelen en bestrooi met de resterende geraspte kaas.

  17. Tot zover kan de moussaka worden voorbereid.

  18. Lekker met een salade met tomaten of met fijngesneden in boter gestoofde tomaten.

  19. Verwarm de oven voor op 180 graden C.

  20. Laat de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven staan tot het gerecht een goudbruin korstje heeft.