Recept: Gevulde koolbladeren met kruidige tomatensaus

Recept informatie

Bereidingstijd:
30 minuten wachttijd 1uur 45 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

3 el.olijfolie
2 gesnipperde uien
1 wortel in plakjes
2 stengels bleekselderij in reepjes
2 tenen geplette knoflook
1 blad laurier
2 tenen geperste knoflook
450 gr.rijpe tomaat
1 el. bruine basterdsuiker
180 gr.kortkorrelige rijst
1 bouquet garni
120 gr.paddestoel
60 gr.cashewnoot
8 bladen savooiekolen
Basilicumblaadje
4.5 dl.water
1 tl.geraspte gemberwortels
1 tl.chilipoeder
1 tl.gemalen kruidnagels
2 mespunten zeezout
2 mespunten zwarte gemalen peper

Bereidingswijze van het recept

  1. Neem voor de tomatensaus bij voorkeur een zelfgemaakte tomatensaus.

  2. In plaats van kortkorrelige rijst kan ook eventueel langkorrelige rijst worden genomen.

  3. En in plaats van ontvelde tomaten kunnen ook bliktomaten in stukjes worden genomen(in dat geval iets minder dan de opgegeven hoeveelheid).

  4. Maak de tomatensaus.

  5. Verhit tweederde van de olie in een pan en fruit de helft van de ui en de geplette knoflook 5 minuten.

  6. Schep ze daarbij zo nu en dan om.

  7. Voeg de rijpe,ontvelde,van zaad ontdane en gehakte tomaten,hun sap en kruiderij(laurier,wortel,helft van de bleekselderijstengels,helft van het zeezout,peper,basterdsuiker,gemberwortel,chili- en kruidnagelpoeder)toe en laat aan de kook komen.

  8. Zet het vuur laag en laat de saus zonder deksel op de pan ongeveer 30 minuten inkoken.

  9. Roer daarbij zo nu en dan.

  10. U kunt de saus laten zoals hij is of pureren(dan het laurierblad verwijderen!).

  11. Breng ondertussen het water in een grote pan aan de kook.

  12. Doe er de rijst in,een flinke mespunt zout en het bouquet garni,als u dat gebruikt.

  13. Kook de rijst in ongeveer 45 minuten gaar.

  14. Laat de rijst goed uitlekken.

  15. Verhit intussen de resterende olie in een pan en fruit de resterende ui,resterende bleekselderij en de geperste knoflook tot ze zacht zijn en lichtbruin beginnen te kleuren.

  16. Schep ze zo nu en dan om.

  17. Hak de paddestoelen in stukken en hak de cashewnoten.

  18. Doe er de paddestoelen bij en laat die 5 minuten meebaken.

  19. Roer er de cashewnoten en de uitgelekte rijst door.

  20. Zet de pan van het vuur.

  21. Verwarm de oven voor in 8 minuten op 190 graden Celsius of gasovenstand 5.

  22. Blancheer de koolbladeren 2 minuten in een pan met kokend water met wat zout.

  23. Laat ze uitlekken,spoel ze onder de koude kraan af en laat ze weer uitlekken.

  24. Verdeel het rijstmengsel over de koolbladeren en rol die om de vulling,zodat u nette pakketjes krijgt.

  25. Leg de rolletjes in een ovenvaste schaal,leg een deksel op de schaal en bak de rolletjes 30 minuten in de oven.

  26. Giet de tomatensaus over de gare,gevulde koolbladeren,strooi hierover wat basilicumblaadjes en dien dit op.