Recept: Sliptong met jus van witlof, ham en kaas

Meer recepten in de categorie:

Overig, Overig

Recept informatie

Bereidingstijd:
85 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

4 eetlepels parmezaanse kaas
1/2 eetlepel bloem
4 sliptongen
zout
versgemalen peper
1 1/2 dl Italiaanse olijfolie (extra vierge)
3 struikjes witlof
25 g ham
25 g jongbelegen kaas
1/2 visbouillontablet
nootmuskaat
1 takje basilicum
6 sprietjes bieslook
2 eetlepels creme fraiche (bekertje 125 ml)
25 g panklare spinazie (zakje)
20 g roomboter

Bereidingswijze van het recept

  1. Oven voorverwarmen op 200 gradenC of gasovenstand 4.

  2. Bakplaat bekleden met bakpapier en parmezaanse kaas erop strooien.

  3. Bloem erboven zeven.

  4. In midden van oven kaaskletskoppen in ca.

  5. 4 tot 5 minuten goudbruin bakken.

  6. Laten afkoelen.

  7. Oven laten afkoelen tot 125 gradenC of gasovenstand 2.

  8. Sliptongen 1 voor 1 plat op plank leggen en vis aan twee kanten tot op middengraat van graatjes lossnijden (fileren).

  9. Tongen keren en ook aan andere kant vis van graatjes snijden.

  10. Tongen verticaal vasthouden, vis valt nu van graatjes (blijft aan middengraat vastzitten).

  11. Kleine graatjes aan beide kanten weg knippen.

  12. Vissen weer plat neer leggen en bestrooien met zout en peper.

  13. In lage ovenschaal helft van olijfolie schenken.

  14. Tongen er naast elkaar in leggen.

  15. Rest van olie erover schenken, tongen moeten ongeveer half onder olijfolie liggen.

  16. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

  17. Witlof schoonmaken, kern verwijderen.

  18. 2 struikjes in stukjes snijden.

  19. Ham en kaas in stukjes snijden.

  20. In pan 2 dl water met bouillontablet verwarmen en bouillontablet al roerend oplossen.

  21. Witlof, ham, kaas en snufje nootmuskaat toevoegen.

  22. Bouillon afgedekt ca.

  23. 25 minuten zachtjes laten trekken.

  24. Intussen schaal met tongen in oven schuiven en tong in ca.

  25. 25 minuten net aan gaar laten worden, halverwege tongen keren.

  26. Witlofbouillon boven andere pan zeven en vocht tot helft laten inkoken.

  27. Vier diepe borden voorverwarmen.

  28. Basilicum en bieslook heel fijn hakken.

  29. In kommetje kruiden en creme fraiche door elkaar roeren.

  30. Op smaak brengen met zout en peper.

  31. Steeltjes van spinazieblaadjes breken en blaadjes door creme fraichemengsel halen.

  32. Laatste struikje witlof in reepjes snijden en reepjes door creme fraichemengsel scheppen.

  33. Boter in klontjes snijden en aan witlofjus toevoegen.

  34. Met staafmixer tot een lichtgebonden jus mixen.

  35. Jus in borden scheppen.

  36. Tongen uit olie nemen en licht droogdeppen, tongen in jus leggen.

  37. Witlofreepjes en spinazieblaadjes erop leggen.

  38. Kaaskletskoppen in stukken breken en op tong leggen.