Recept: Basisrecept Thaise rode curry

Meer recepten in de categorie:

Overig, Overig

Recept informatie

Bereidingstijd:
15 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

1 zakje verse koriander (15 g)
2 cm verse gemberwortel
2 sjalotten
8 teentjes knoflook
1 stengel sereh (citroengras)
2 rode pepers
1/8 blok trassi oedang (garnalenpasta, 25 g)
1/2 theelepel komijn (djinten)
1 theelepel gemalen laos
3 eetlepels zonnebloemolie

Bereidingswijze van het recept

  1. Blaadjes van koriander plukken.

  2. Gemberwortel schillen, sjalot en knoflook pellen.

  3. Korianderstelen, gemberwortel, sjalot en knoflook grofsnijden.

  4. Buitenste stugge blad van citroengras verwijderen en zachte binnenste in ringetjes snijden.

  5. Naar keuze scherpe zaadjes uit pepers verwijderen en pepers fijnsnijden.

  6. Gesneden ingredienten in hakmachine scheppen en fijnhakken, door machine tweemaal in te drukken.

  7. Mengsel met spatel van wand schrapen, in machine verdelen en machine nog tweemaal indrukken.

  8. Trassie, komijn en laos toevoegen en machine nog 5 sec.

  9. indrukken.

  10. Machine openen, met spatel mengsel van wand schrapen en opnieuw in machine verdelen.

  11. Mengsel nog 5 sec.

  12. malen.

  13. Deze handeling herhalen tot kruidenpasta gladde structuur heeft.

  14. In koekenpan met antiaanbaklaag olie op matig vuur verwarmen.

  15. Kruidenpasta (= curry) toevoegen en 5 min.

  16. zachtjes bakken, tot geur vrijkomt.

  17. Curry laten afkoelen en pasta in 4 porties (elk voor 4 personen) verdeeld invriezen.

  18. In de koelkast is de zelfgemaakte Thaise curry hooguit 1 week te bewaren, maar bevroren blijft het enkele maanden houdbaar.

  19. Vries het mengsel liefst in wegwerpzakjes in, aroma's en kleurstoffen trekken misschien in het kunststof van diepvriesdoosjes.

  20. Thaise kipcurry met tah tsai (hoofdgerecht, 4 personen): Snijd 2 struikjes tah tsai in brede repen en halveer de steeltjes.

  21. Verhit ruim olie in een wok en roerbak 400 gram kipfiletreepjes op hoog vuur in 2-3 minuten bruin.

  22. Neem de kipreepjes met een schuimspaan uit de wok en roerbak nu de tah-tsaisteeltjes 2 minuten.

  23. Zet het vuur lager, voeg de kip weer toe en roer er 1 portie ontdooide currypasta door.

  24. Schep het tah tsai-blad in de wok en verwarm het gerecht door en door, tot de kip gaar is en het tah tsai-blad geslonken is.

  25. In plaats van tah tsai kan ook 1 struik paksoi gebruikt worden.

  26. Lekker met brede noedels.

  27. Thaise kokoscurry met garnalen (hoofdgerecht, 4 personen): Breng in een wok of hapjespan 200 ml kokosmelk met 1 ontdooide portie currypasta en 1 eetlepel Thaise vissaus aan de kook.

  28. Draai het vuur lager en voeg 500 gram rauwe, gepelde tijgergarnalen (diepvries) toe.

  29. Verwarm nog 10 minuten, tot de garnalen gaar zijn.

  30. Serveer met pandanrijst of dunne eiermie en strooi er vlak voor serveren fijngesneden koriander en munt overheen.