Restaurant `t Pestengasthuys,
Zwolle
Restaurants » Hollands
Het is goed toeven in `t Pestengasthuys, zowel zakelijk als prive. In ons 15e eeuwse pand hebben wij door subtiele aanpassingen een sfeer weten te creeren die u en uw gasten zal verrassen.
Bent u met een wat groter gezelschap, dan bieden wij u de gelegenheid om op de entresol, deels afgezonderd, met uw gasten te dineren.
Als persoonlijk lid van Euro-toques houden wij de nationale culinaire tradities in ere en worden in onze keuken uitsluitend bij het seizoen behorende natuurlijke ingredienten gebruikt. Vanzelfsprekend worden al onze gerechten steeds vers in eigen keuken bereid.
Geschiedenis `t Pestengasthuys
Rond 1450 is in Zwolle het Pestengasthuys gebouwd aan de buitenkant van de stadsmuur, als "ziekenhuis" voor mensen, die aan de pest leden. In deze tijd heerste in Europa een pestepidemie, waar uiteindelijk 25 miljoen mensen aan dood zijn gegaan. (25% van de bevolking). De pestlijders moesten geisoleerd worden van de rest van de bevolking. De zieken werden verpleegt door nonnen, die zichzelf tegen besmetting beschermden, door een kap op te zetten met een "lange snuit", waar kruiden in zaten. De verpleging was in de meeste gevallen van korte duur en bestond voornamelijk uit het voorzien van de patienten van goed eten en drinken. Kwakzalvers bevallen eidooiers met saffraan aan. Uit de Zwolse bevolking waren 8 mannen aangewezen, die de doden moesten begraven. Als dank hiervoor kregen zij, eens per jaar, twee vaten bier.
Nadat de pestepidemie was afgelopen, heeft `t Pestengasthuys dienst gedaan als soldatenhospitaal en als huis voor het weversgilde. Het pleintje voor `t Pestengasthuys heet dan ook het Weversgildeplein. Daarna heeft het gebouw nog gefunctioneerd als; armen-weeshuis, pak/opslag huis, woonhuis, edelsmid atelier, en boekhandel de Slegte heeft ooit zijn boeken hier uitgestald.
Enkele eeuwen na de bouw van het pand, is de stadsmuur verplaatst in verband met de groei van de stad. Dit is de reden, waarom het gebouw nu in het centrum van de stad gesitueerd is en valt onder monumentenzorg. Sinds 1996 is ons restaurant `t Pestengasthuys hier gevestigd. Hierdoor heeft dit schitterend bewaard en gerestaureerde pand nog steeds, of nog liever weer een publieke functie. En eigenlijk doen we nog steeds hetzelfde als in de middeleeuwen; gasten van goed eten en drinken voorzien.
Bent u met een wat groter gezelschap, dan bieden wij u de gelegenheid om op de entresol, deels afgezonderd, met uw gasten te dineren.
Als persoonlijk lid van Euro-toques houden wij de nationale culinaire tradities in ere en worden in onze keuken uitsluitend bij het seizoen behorende natuurlijke ingredienten gebruikt. Vanzelfsprekend worden al onze gerechten steeds vers in eigen keuken bereid.
Geschiedenis `t Pestengasthuys
Rond 1450 is in Zwolle het Pestengasthuys gebouwd aan de buitenkant van de stadsmuur, als "ziekenhuis" voor mensen, die aan de pest leden. In deze tijd heerste in Europa een pestepidemie, waar uiteindelijk 25 miljoen mensen aan dood zijn gegaan. (25% van de bevolking). De pestlijders moesten geisoleerd worden van de rest van de bevolking. De zieken werden verpleegt door nonnen, die zichzelf tegen besmetting beschermden, door een kap op te zetten met een "lange snuit", waar kruiden in zaten. De verpleging was in de meeste gevallen van korte duur en bestond voornamelijk uit het voorzien van de patienten van goed eten en drinken. Kwakzalvers bevallen eidooiers met saffraan aan. Uit de Zwolse bevolking waren 8 mannen aangewezen, die de doden moesten begraven. Als dank hiervoor kregen zij, eens per jaar, twee vaten bier.
Nadat de pestepidemie was afgelopen, heeft `t Pestengasthuys dienst gedaan als soldatenhospitaal en als huis voor het weversgilde. Het pleintje voor `t Pestengasthuys heet dan ook het Weversgildeplein. Daarna heeft het gebouw nog gefunctioneerd als; armen-weeshuis, pak/opslag huis, woonhuis, edelsmid atelier, en boekhandel de Slegte heeft ooit zijn boeken hier uitgestald.
Enkele eeuwen na de bouw van het pand, is de stadsmuur verplaatst in verband met de groei van de stad. Dit is de reden, waarom het gebouw nu in het centrum van de stad gesitueerd is en valt onder monumentenzorg. Sinds 1996 is ons restaurant `t Pestengasthuys hier gevestigd. Hierdoor heeft dit schitterend bewaard en gerestaureerde pand nog steeds, of nog liever weer een publieke functie. En eigenlijk doen we nog steeds hetzelfde als in de middeleeuwen; gasten van goed eten en drinken voorzien.
Adresgegevens
Telefoon
Klik voor telefoonnummer
Website
Openingstijden
Maandag | Gesloten |
Dinsdag | 17:30 tot |
Woensdag | 17:30 tot |
Donderdag | 17:30 tot |
Vrijdag | 17:30 tot |
Zaterdag | 17:30 tot |
Zondag | 17:30 tot |
Betaalopties
Contant PIN Creditcard
Faciliteiten
Air conditioning | Aangepast toilet | All-inclusive acties | Bar | Catering / thuisbezorging | Feest en partijen mogelijk | Gelegen buiten het centrum | Gelegen in het centrum | Huisdieren toegestaan | Kind vriendelijk | Kinder menu | Live muziek (regelmatig) | Reserveren mogelijk | Rolstoel vriendelijk | Rookmogelijkheiden | Terras | Thema avonden | Vegetarisch menu | Vergaderings ruimte | Vrij parkeren |   |   |
Menukaart
Dagelijks wisselend menu
38,00
€
Dagelijks wisselend 3-gangenmenu 47,50
€
Dagelijks wisselend 4-gangenmenu 55,00
€
Dagelijks wisselend 5-gangenmenu 68,00
€
Menu gastronomique, 7-gangenmenu Alleen per tafel te bestellen
Alle dagelijks wisselende menu`s zijn ook als lacto vegetarisch of als veganistisch vegetarisch te bestellen
Voorgerechten
16,50
€
Pekelvlees Terrine van pekelvlees, kippenhaasjes en zwarte olijven met perenchutney
24,00
€
Kreeft Salade van slahart en kreeft met geconfijte ganzenlever, schaaldierenmayonaise en gezouten sinaasappel
19,50
€
Tonijn Tonijntartaar met gerookte paling, rabarberaspic en sesamkletskop
16,50
€
Lamshaasjes Rondel van lamshaasjes, aardappel en paddestoelen met kervelcoulis en mierikswortelcreme
Warme tussengerechten
19,50
€
Scheermessen Scheermessen met gemarineerde komkommer, wasabicrème en oestermilkshake
18,00
€
Slakken Slakkenpotjes met artisjok, sinaasappel en ras al-hanout, onder korstdeeg geserveerd
18,00
€
Varkenssuccade Varkenssuccade gelakt met curryjus, gepaneerd met krokantjes en groenten spaghetti
Hoofdgerechten
24,00
€
Kemper veldhoender Bout van de Kemper veldhoender met serranoham, dragonroomsaus en gefrituurde kappertjes
29,75
€
Zeebaars Zeebaars "en papillote" bereid met minivenkel, courgette en citroentijm
29,75
€
Lam Lamsrugfilet met gesmoorde lamsschouder, raapstelenstamppot en jonge knoflook
26,50
€
Mul Gebakken mulfilet met gegrilde asperges, serehboter en gepocheerd henneneitje
28,00
€
Boeuf Wellington Aan tafel getrancheerde boeuf Wellington. Bereidingstijd 20 min. (alleen per twee personen te bestellen)
27,00
€
Ree Crepinette van reemuis met champignonpuree, gebakken eringy en morillesjus
Dessert
9,75
€
Chocolade Chocoladepizza met praline ijs en chocoladetruffels.
9,75
€
Flensjes Flensjes met kardamon creme, frambozen en rozenschuim
9,75
€
Grapefruit Gin-tonic sorbet met rode grapefruit, lievevrouwebedstro schuim en nogatine
9,75
€
Aardbeien Gemarineerde aardbeien met roomijs van palmsuiker en zwarte olijven karamel
13,75
€
Kaas Kaas, kaas, kaas...
Dessertswijnen (per glas)
6,00
€
Muscat de Beaumes de Venise 6,50
€
Elyssium black muscat 7,50
€
Beerenauslese 6,50
€
Tokaji azu 5 puttonyos 5,50
€
Moscato d asti Asti 6,50
€
Pedro Ximenez sherry Wijnarrangementen
18,50
€
Drie gangen 24,00
€
Vier gangen 28,00
€
Vijf gangen 38,00
€
Zeven gangen Versterkte wijnen (per glas)
8,00
€
Vintage port 6,50
€
LBV (late bottled vintage) 5,50
€
Ruby port 6,00
€
Tawny port 6,00
€
Madeira 6,00
€
Pineau des Charentes, rood/wit Fotopresentatie
Er zijn nog geen foto's aanwezig.Heeft het gesmaakt?
Heeft u onlangs gegeten bij Restaurant `t Pestengasthuys? Zij vernemen graag wat uw ervaring is geweest tijdens uw bezoek. Was het personeel klantvriendelijk, heeft het gesmaakt?
Na het plaatsen van uw ervaring zal de ervaring direct doorgezonden worden naar Restaurant `t Pestengasthuys. Aan de hand van uw positieve of negatieve ervaring kunnen zij de onderneming verbeteren of het personeel een compliment geven.
Als dank voor het plaatsen van uw ervaring zal de onderneming u veelal een waardebon toesturen, zodat u nog voordeliger bij hun kunt eten.
Na het plaatsen van uw ervaring zal de ervaring direct doorgezonden worden naar Restaurant `t Pestengasthuys. Aan de hand van uw positieve of negatieve ervaring kunnen zij de onderneming verbeteren of het personeel een compliment geven.
Als dank voor het plaatsen van uw ervaring zal de onderneming u veelal een waardebon toesturen, zodat u nog voordeliger bij hun kunt eten.