Hot. A'dam/Cafe-Restaurant & Brass. 'De Roode Leeuw',
Amsterdam
Restaurants » Culinair Michelin ster(ren)
Restaurant De Roode Leeuw in Amsterdam bestaat al sinds 1911. Met de houten lambrizering, Art deco elementen en houtsnijwerk kan De Roode Leeuw worden beschouwd als een Amsterdams instituut. In 2006 is het restaurant volledig gerenoveerd met behoud van de typische stijlelementen.
Restaurant De Roode Leeuw is een unieke ontmoetingsplaats in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Hier kan men genieten van een ontbijt, een lichte lunch, een drankje of een hapje of een culinair diner.
Tussen 10.00 uur 's ochtends en 23:30 uur kunt u hier genieten van een gevarieerd aanbod aan drankjes en hapjes met uitzicht over het Damrak, de meest geanimeerde straat van Amsterdam.
Vanaf 12:00 tot 22:00 is de keuken geopend en kunt u een keus maken uit De kaart van Nederlandse Regionale specialiteiten en andere heerlijke gerechten van onze a-la-carte kaart.
Al in 1454 kwam de naam Restaurant De Roode Leeuw in de analen van Amsterdam voor. Het was toen een voorname herberg op de Dam, op de plaats waar nu het gebouw van Peek & Cloppenburg staat. Er waren toen meer herbergen in Amsterdam als hotels nu.
In 1837 werd het pand verkocht en door een ander gebouw vervangen. De Roode Leeuw duikt echter op een andere plaats op de Dam weer op als Noord- Zuid Hollandsch Koffiehuis De Roode Leeuw. Dit pand moest echter wijken voor een herstructurering van de Dam. Twee leden van de Raad van Beheer van de Amstel brouwerij Jhr. Ernest de Pesters en Jhs. Pierre Herbert Bicker, besloten in 1991 een hotel te openen aan het Damrak en kochten 2 panden op op de huidige lokatie van Restaurant De Roode Leeuw, Damrak 93 en 94. Architect Foeke Kuipers ontworp het hotel dat in 1912 zijn deuren opende. Het hotel beschikte toen over 35 kamers, een heel groot restaurant met biljart en kegelbanen en een aantal zalen op de 1e verdieping. De keukens bevonden zich op de tussenverdieping. Al in 1918 werd besloten een aantal aangrenzende panden aan te kopen voor verdere uitbreiding van de capaciteit.
In 1935 werd het terras van Restaurant De Roode Leeuw volledig getransformeerd tot een permanenete veranda. Na de 2e Wereldoorlog voerden de Commissarissen een stevige discussie over de modernisering van het hotel. een van de Commissarissen was van mening dat er geen vraag was naar prive badkamers in dit soort hotel. Toch werden alle kamers van een eigen badkamer voorzien. De vraag naar zalen door verenigingen nam af na de oorlog en de zalen werden gebruikt om maaltijden te serveren aan groepen, een nieuw soort reizigers na de oorlog. In 1956 verdween de karakteristieke gevel en werden er 2 verdiepingen toegevoegd.
In de jaren zeventig van de afgelopen eeuw nam de vraag naar vergaderaccommodatie af en werden de meeste zalen op de 1e verdieping tot kamers omgebouwd. In 1986 werd De Roode Leeuw een 4* hotel en ook de laatste zalen werden tot kamers verbouwd. In het begin van de jaren negentig kreeg het Restaurant een State-of-the-art keuken. Tegelijkertijd begon De Roode Leeuw als lid van " Neerlands Dis" , de Nederlandse Regionale keuken te promoten.
In 2000 en 2001 werden alle kamers volledig gerenoveerd en ook in de jaren die daarop volgden werden grote investeringen gedaan. Alle kamers kregen individueel te regelen klimaatcontrole, LCD televisieschermen en breedband internet verbindingen. In 2006 werd begonnen met de renovatie van alle badkamers . Gedurende een 2 weken lange ingrijpende renovatie werd ook het restaurant in 2006 aan de eisen en smaak van deze tijd aangepast, echter met behoud van de karakteristieke stijl.
Sinds 1934 doet Sinterklaas in november zijn intrede in Amsterdam. Op zijn schimmel trekt hij door de stad in een kleurrijke parade. Hij hield altijd stil bij de Oporto Bodega naast de Roode Leeuw om een glas Port te drinken. Toen de Bodega in 1962 werd verkocht nam De Roode Leeuw de traditie over en ook nu nog stopt Sinterklaas ieder jaar bij ons voor de deur.
Restaurant De Roode Leeuw is een unieke ontmoetingsplaats in het hart van het historische centrum van Amsterdam. Hier kan men genieten van een ontbijt, een lichte lunch, een drankje of een hapje of een culinair diner.
Tussen 10.00 uur 's ochtends en 23:30 uur kunt u hier genieten van een gevarieerd aanbod aan drankjes en hapjes met uitzicht over het Damrak, de meest geanimeerde straat van Amsterdam.
Vanaf 12:00 tot 22:00 is de keuken geopend en kunt u een keus maken uit De kaart van Nederlandse Regionale specialiteiten en andere heerlijke gerechten van onze a-la-carte kaart.
Al in 1454 kwam de naam Restaurant De Roode Leeuw in de analen van Amsterdam voor. Het was toen een voorname herberg op de Dam, op de plaats waar nu het gebouw van Peek & Cloppenburg staat. Er waren toen meer herbergen in Amsterdam als hotels nu.
In 1837 werd het pand verkocht en door een ander gebouw vervangen. De Roode Leeuw duikt echter op een andere plaats op de Dam weer op als Noord- Zuid Hollandsch Koffiehuis De Roode Leeuw. Dit pand moest echter wijken voor een herstructurering van de Dam. Twee leden van de Raad van Beheer van de Amstel brouwerij Jhr. Ernest de Pesters en Jhs. Pierre Herbert Bicker, besloten in 1991 een hotel te openen aan het Damrak en kochten 2 panden op op de huidige lokatie van Restaurant De Roode Leeuw, Damrak 93 en 94. Architect Foeke Kuipers ontworp het hotel dat in 1912 zijn deuren opende. Het hotel beschikte toen over 35 kamers, een heel groot restaurant met biljart en kegelbanen en een aantal zalen op de 1e verdieping. De keukens bevonden zich op de tussenverdieping. Al in 1918 werd besloten een aantal aangrenzende panden aan te kopen voor verdere uitbreiding van de capaciteit.
In 1935 werd het terras van Restaurant De Roode Leeuw volledig getransformeerd tot een permanenete veranda. Na de 2e Wereldoorlog voerden de Commissarissen een stevige discussie over de modernisering van het hotel. een van de Commissarissen was van mening dat er geen vraag was naar prive badkamers in dit soort hotel. Toch werden alle kamers van een eigen badkamer voorzien. De vraag naar zalen door verenigingen nam af na de oorlog en de zalen werden gebruikt om maaltijden te serveren aan groepen, een nieuw soort reizigers na de oorlog. In 1956 verdween de karakteristieke gevel en werden er 2 verdiepingen toegevoegd.
In de jaren zeventig van de afgelopen eeuw nam de vraag naar vergaderaccommodatie af en werden de meeste zalen op de 1e verdieping tot kamers omgebouwd. In 1986 werd De Roode Leeuw een 4* hotel en ook de laatste zalen werden tot kamers verbouwd. In het begin van de jaren negentig kreeg het Restaurant een State-of-the-art keuken. Tegelijkertijd begon De Roode Leeuw als lid van " Neerlands Dis" , de Nederlandse Regionale keuken te promoten.
In 2000 en 2001 werden alle kamers volledig gerenoveerd en ook in de jaren die daarop volgden werden grote investeringen gedaan. Alle kamers kregen individueel te regelen klimaatcontrole, LCD televisieschermen en breedband internet verbindingen. In 2006 werd begonnen met de renovatie van alle badkamers . Gedurende een 2 weken lange ingrijpende renovatie werd ook het restaurant in 2006 aan de eisen en smaak van deze tijd aangepast, echter met behoud van de karakteristieke stijl.
Sinds 1934 doet Sinterklaas in november zijn intrede in Amsterdam. Op zijn schimmel trekt hij door de stad in een kleurrijke parade. Hij hield altijd stil bij de Oporto Bodega naast de Roode Leeuw om een glas Port te drinken. Toen de Bodega in 1962 werd verkocht nam De Roode Leeuw de traditie over en ook nu nog stopt Sinterklaas ieder jaar bij ons voor de deur.
Adresgegevens
Telefoon
Klik voor telefoonnummer
Website
Openingstijden
Maandag | 07:00 tot 23:30 |
Dinsdag | 07:00 tot 23:30 |
Woensdag | 07:00 tot 23:30 |
Donderdag | 07:00 tot 23:30 |
Vrijdag | 07:00 tot 23:30 |
Zaterdag | 07:00 tot 23:30 |
Zondag | 07:00 tot 23:30 |
Betaalopties
Contant PIN Creditcard
Faciliteiten
Air conditioning | Aangepast toilet | All-inclusive acties | Bar | Catering / thuisbezorging | Feest en partijen mogelijk | Gelegen buiten het centrum | Gelegen in het centrum | Huisdieren toegestaan | Kind vriendelijk | Kinder menu | Live muziek (regelmatig) | Reserveren mogelijk | Rolstoel vriendelijk | Rookmogelijkheiden | Terras | Thema avonden | Vegetarisch menu | Vergaderings ruimte | Vrij parkeren |   |   |
Menukaart
Stokbroodjes
5,50
€
Boerenham Met augurkjes, ei, remouladesaus, tomaat en komkommer
6,95
€
Ossenworst Met gehakte uitjes, tomaat en komkommer
5,95
€
Gezond Met kaas, selderijsalade, ei, tomaat en komkommer
5,95
€
Overjarige kaas Met augurk, tomaat en komkommer
Gegrilde sandwiches
5,95
€
Mozzarella, pesto en pastrami 5,75
€
Kip, spek, kaas, ei en tomatentapenade 6,25
€
Croque Madam sandwich Met Gruyrekaas, achterham en een spiegelei
9,50
€
Gerookte zalm op toost met uienringen en kappertjes
10,50
€
Club Sandwich Toast met gerookte kip, ham, spek , gekookt ei, salade en frietjes
8,95
€
Twee `Van Dobben" kalfsvleeskrokette Met brood en mosterd
Eiergerechten
8,50
€
Uitsmijter met Gelderse ham of kaas (3 eieren)
9,75
€
Omelet met ham of kaas Met salade en frietjes
9,50
€
Omelet met champignons Met salade en frietjes
Salades
9,95
€
Salade Met buffelmozzarella, tomaat, pesto en pijnboompitten
9,95
€
Salade van gegrilde biefstuk Met champignons, olijven, ei, augurk en croiton
Soepen
5,75
€
Groentesoep Met balletjes en basilicum
6,00
€
Broccoli-cremesoep Met hollandse garnalen
6,00
€
Erwtensoep Met rookworst met roggenbrood en spek
Voorgerechten
9,25
€
Hollandse haring Met aardappelsalade (en een glaasje korewijn)
Hoofdgerechten
10,25
€
Huisgemaakte Goudse kaaskroket Met garnituur
15,95
€
Varkensmedaillons Met pepersaus
15,95
€
Kipsate Met pindasaus en kroepoek
15,95
€
Gegrilde zalm Met een groene kruidensaus
17,95
€
Gebakken Hollandse biefstuk Met champignons
11,95
€
Lasagne Bolognaise Met salade en olijven
14,95
€
Daging smoor In sojasaus gestoofd rundvlees met roergebakken groenten, komkommer, rijst
18,75
€
Stamppot Andijvie en Hutspot met sukadevlees, rookworst, spek en uI
Zoetigheden
7,25
€
Griesmeelpudding met appelbeignet en vanille-ijs
7,25
€
Stoofperen met witte chocolade mousse en caramelsaus
7,25
€
Rabarber compote Met vanillevla met Drantse boterkoek
7,25
€
Bitterkoekjes pudding en stroopwafel parfait 7,25
€
Tarte tatin met kaneelroomijs Vers gebak
3,50
€
U kunt een keuze maken uit het dagassortiment in de vitrine Bittergarnituur
3,75
€
Portie kaas 12 Stuks
3,75
€
Portie leverworst 8 Stuks
5,50
€
Portie osseworst 8 Stuks
4,95
€
Portie Van Dobben bitterballen 6 Stuks
9,50
€
Nederlands kaasplateau 7,95
€
Nederlands bittergarnituur 12 Stuks. Kaas, Van Dobben bitterballen, ossenworst, kaasstengels, kipnuggets, leverworst
Voorgerechten
10,25
€
Hollandse haring Met bietensalade
11,25
€
Hollandse haring Met een glaasje korenwijn
12,00
€
Gemarineerde zalm en een bitterbal van Hollandse garnalen 12,50
€
Terrine Van eendenlever, gerookte eendenborst en perenchutney
10,50
€
Schenk Rauwe boerenham met varkens rillette en sjalotten compote
10,25
€
Drentse bloedworst Met rode kool, zilverui, rozijnen, appel en jus
Salades
10,95
€
Salade met gegrilde runderfilet, asperges, sesam en een sojadressing. Als hoofdgerecht 14.95
10,95
€
Hollandse Spinaziesalade Met gekookte kip en Amsterdamse kaas. Als hoofdgerecht 14.95
10,95
€
Ceasar - Bindsla met gerookte zalm en een gepocheerd ei. Als hoofdgerecht 14.95
Soepen
8,75
€
Broccoli-creme soep Met Hollandse garnalen
7,50
€
Noord-Hollandse erwtensoep Met rookworst en katenspek
Hoofdgerechten
17,00
€
Champignonbeignets Met kruidenboter en groenten quiche
19,95
€
Gegrilde zalm Met Hollandse garnalen in een groene kruiden saus
22,50
€
Gebakken kabeljauw Met brandade en wortel gember jus
18,50
€
Varkensmedaillons Met peper roomsaus
Captain`s diner
19,50
€
Kapucijners met uitgebakken spek, kalfsgehakt, gebakken uienringen, aardappele en een garnituur van piccalilly, zilveruitjes, augurk en appelcompote
19,75
€
Stamppot andijvie en hutspot Met sukadevlees, rookworst, spek en jus
22,00
€
Gestoofde Beemster lamschenkel Met rasp van droge Twentse worst en citroen
23,50
€
Gebakken Parelhoenborst Rouleaux van een pootje met paorikasaus
29,00
€
Gegrilde biefstuk van de runderhaas Met Oesterzwammen
Dessert Menu
7,25
€
Griesmeelpudding Met appelbeignet en vanille-ijs
7,25
€
Stoofperen Met witte chocolade mousse en caramelsaus
7,25
€
Rabarbercompote Met vanillevla met Drentse Boterkoek
7,25
€
Bitterkoekjespudding en stroopwafel parfait 7,25
€
Tarte tatin Met kaneelroomijs
8,25
€
Selectie van Nederlandse kazen Met appelstroop en notenbrood
Reguliersgrachtmenu
35,00
€
Reguliersgrachtmenu €
Hollandse garnalenkroket Op kruidensalade en paprikamayonaise
€
Gebraden parelhoen Met dragon, gedroogde tomaat en gevogelte jus
€
Creme karamel Met chocoladeroomijs en vanillesaus
Leliegrachtmenu
35,00
€
Leliegrachtmenu €
Gandaham Met meloen en kruidenolie
€
Gegrilde runderentrecote Met basilicumsaus en gedroogde tomaat
€
Aardbeienmousse met fruitsoepje Elandsgrachtmenu
37,50
€
Elandsgrachtmenu €
Caesar salade Met kabeljauwkoekje
€
Gebraden eendenborst Met rode uiencompote en pepersaus
€
Mokka-chocoladeparfait Met vanillesaus
Rozengrachtmenu
37,50
€
Rozengrachtmenu €
Gerookte zalm Met gepocheerd ei, kletskop, rucola en kappertjes
€
Rose gebraden rundelende Met rode uiencompote en bearnaisesaus
€
Tarte tatin Met vanilleroomijs en kaneelsaus
Herengrachtmenu
40,00
€
Herengrachtmenu €
Gerookte zalm Met viskoekje, aardappelsalade en mierikswortelsaus
€
Lamsfilet met kruidenpanade, lamskroketje en dragonsaus of Op lage temperatuur gegaarde kabeljauwrugfilet met rivierkreeftenstaartjes, Hollandaisesaus en tomaat €
Gemarineerd seizoensfruit Met limoensorbet
Keizersgrachtmenu
50,00
€
Keizersgrachtmenu €
Tartaar van runderhaas Met gepocheerd scharreleitje en piccalilly
€
Romige kreeftensoep Met kruidencroutons en cognac
€
Rose gebraden kalfslende met een saus van gember, tomaat en dragon of Noordzee tongfilet met gegrilde gamba`s, pesto en blanke botersaus €
Creme brulee Met boerenjongensijs
Prinsengrachtmenu
55,00
€
Prinsengrachtmenu €
Op lage temperatuur gegaarde kalfsmuis met krokant gebakken kalfszwezerik en basilicummayonaise
€
Gebakken Sint Jacobsmosselen Met citroensaus en kaaskrokant
Rose gebraden ossenhaasfilet of Op de huid gegrilde zeebaars met een kroketje van gerookte paling, knolselderij mousseline, saus van cresson en olijfolie
€
Een taartje van chocolademousse Met vanille-ijs en karamelsaus
Witte wijn
19,75
€
Santa rosa sauvignon blanc, d.o. maipo valley, via casablanca Een lichtgele wijn met groentinten. Frisse geur van mint, meloen en ananas. Fruitige aanzet met mooie zuren en een aangenaam ronde afdronk
23,25
€
Io domenico armani pinot grigio Strogeel met een groenzweem; typisch voor de pinot grigio. In de geur herkennen we witte bloemen en rijpe peer. Een lange afdronk met een bitter
23,95
€
El bosque chardonnay Helder en goudgeel van kleur, romige geur met perzik en boter. In de smaak citrusfruit, vanille en zachte zuren.
24,00
€
Apostelhoeve, maxller - thurgau Heerlijke wijn, fris en tegelijk flirtend met mild. In zijn aroma gaan citrusfruit, voorjaarsbloemetjes en een snufje kruiden fraai en evenwichtig met elkaar samen
23,95
€
Wairau river sauvignon blanc Bleekgele kleur. Herkenbare geur van passievrucht, groene kruiden en roze grapefruit. Heerlijk zuiver, fris, bijna strak met zeker voldoende vulling en een zekere elegantie
27,50
€
Sancerre domaine jean-paul balland Droge en verfijnde Loire-wijn van 100% sauvignon. Stuivende geur waarin buxus en florale tonen te herkennen zijn. Aangenaam droog met een minerale afdronk
39,95
€
Chassagne-montrachet a.c chanson fils Goudgeel van kleur. Subtiele bloemenaroma`s met citrusfruit, Een fijne hint van eikenhout met en stevige grip. Vol en elegant
Rode wijn
19,95
€
Leyda merlot classic reserve Stevige, volle merlot met fris rood fruit en kruiden in de geur. Rijpe sappige smaak, met chocola en pruimen. Licht houtgelagerd, mooie balans met tonen van vanille en drop
21,25
€
Chianti dei Colli Senesi, D.O.C.G. Azienda Agricola Nottola Donkerrode kleur, een krachtige Chianti met aroma`s van zomerfruit. Lekker bij rood en wit vlees, wild en gevogelte.wit vlees, gevogelte en wild
26,25
€
Thorn-clarke shiraz "shotfire ridge" Duidelijk een Barossa Valley shiraz. Dieprood van kleur. Naast duidelijk rijpe bessen, peper en vanille zijn er veel complexe tonen van bacon, gecarameliseerde vijgen en kruiden
21,25
€
Cavia malbec, antigal Een smaakvolle, fruitige wijn met een pittige afdronk. Uitstekende wijn bij steaks en wildgerechten. Het fruitige karakter van deze wijn zal veel wijngenieters bevallen
21,75
€
Zevenrood, zevenwacht stellenbosch Een heerlijke, fruitige wijn die relatief jong het best tot zijn recht komt. De cabernet geeft structuur, de merlot zachtheid en de syrah kruidigheid
22,95
€
Tavs, Jumilla seleccian, Hacienda del Carche Duidelijk aroma van donkerrode vruchten in combinatie met nieuw hout. In de mond een stevige wijn met een mooie complexiteit en frisse tannines
35,25
€
A.c. pomerol chateau bell air Rijpe, middelrode kleur. De smaak is vitaal met tonen van cassis, iets eiken, een mooie frisheid met voldoende body. De afdronk is heerlijk zacht met iets van pruim en koffie
Rose
18,50
€
Vin de pays de l`herault "Domaine la Combe" rose Felgekleurde rosé met een heerlijke geur van rijp, rood fruit. De smaak is uitbundig met een sappige inzet, lekker droog en smaakvol met rode bessen
19,75
€
Galcibar rosado d.o. navarra Helder frambozenrood van kleur. Fruitige aroma`s. De wijn is mondvullend en verfrissend
Prosecco
35,00
€
Prosecco Treviso, Viticoltori Ponte DOC Citroenkleurig met groentonen. Een fruitige, frisse geur van bloemen met een hint van gras. Zacht, fluweelachtig van smaak. Makkelijk drinkbaar
Huiswijn
6,75
€
Rode wijn Lilas Rouge, Frankrijk Flonkerrode kleur, iets kruidige neus, mollige smaak die natalmt
6,75
€
Witte wijn Lilas Blanc, Frankrijk Een heldere, zachtgele kleur. Frisse zachtdroge smaak. De marsanne-druif geeft de wijn een lichte kruidigheid en lengte
6,75
€
Rose Domaine la Combe, France Frankrijk Felgekleurde rose met een heerlijke geur van rijp, rood fruit. De smaak is uitbundig met een sappige inzet, lekker droog en smaakvol met rode bessen
Voorgerechten
12,00
€
Asperges met rauwe boerenham 18,50
€
Asperges Met een halve kreeft en bieslookmayonaise
8,75
€
Soep Romige aspergesoep Met garnalen
12,00
€
SaladeAsperge-salde Met gerookte zalm en kruidendressing
Hoofdgerechten
23,00
€
Op de huid gegrilde zalm Met asperges en antiboise
24,50
€
Klassieke aspergeschotel Met beenham, ei, gesmolten boter en nootmuskaat
Fotopresentatie
Er zijn nog geen foto's aanwezig.Heeft het gesmaakt?
Heeft u onlangs gegeten bij Hot. A'dam/Cafe-Restaurant & Brass. 'De Roode Leeuw'? Zij vernemen graag wat uw ervaring is geweest tijdens uw bezoek. Was het personeel klantvriendelijk, heeft het gesmaakt?
Na het plaatsen van uw ervaring zal de ervaring direct doorgezonden worden naar Hot. A'dam/Cafe-Restaurant & Brass. 'De Roode Leeuw'. Aan de hand van uw positieve of negatieve ervaring kunnen zij de onderneming verbeteren of het personeel een compliment geven.
Als dank voor het plaatsen van uw ervaring zal de onderneming u veelal een waardebon toesturen, zodat u nog voordeliger bij hun kunt eten.
Na het plaatsen van uw ervaring zal de ervaring direct doorgezonden worden naar Hot. A'dam/Cafe-Restaurant & Brass. 'De Roode Leeuw'. Aan de hand van uw positieve of negatieve ervaring kunnen zij de onderneming verbeteren of het personeel een compliment geven.
Als dank voor het plaatsen van uw ervaring zal de onderneming u veelal een waardebon toesturen, zodat u nog voordeliger bij hun kunt eten.