Recept: Mousse van boerenkaas

Meer recepten in de categorie:

Voorgerechten, Koud

Recept informatie

Bereidingstijd:
50 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

Mousse van boerenkaas
50 gram gevogeltefond (fond de volaille)
1 1/4 blaadje gelatine
100 gram boerenkaas, geraspt
1 1/2 dl room
Gegeleerde mosseltjes
circa 1 kg verse mosselen
scheut witte wijn
bleekselderij, fijngesneden
2 1/2 blaadje gelatine
4 gram dille, heel fijngesneden
4 gram bieslook, heel fijngesneden
5 gram platte peterselie, heel fijngesneden
Schuim van venkel
200 gram venkel, fijngesneden
1/2 dl room

Bereidingswijze van het recept

  1. Mousse van boerenkaasBreng de fond aan de kook en haal deze van het vuur.

  2. Week de gelatine in koud water en los deze vervolgens samen met de boerenkaas op in de nog hete fond.

  3. Zeef deze lobbige massa door een fijne zeef en laat deze afkoelen.

  4. Sla de room tot yoghurt dikte en spatel deze voorzichtig door de afgekoelde kaascompositie.

  5. Laat de kaasmousse in ringen opstijven.

  6. Gegeleerde mosseleltjesKook de mosselen samen met de witte wijn en flink wat bleekselderij (bleekselderij accentueert de krachtige smaak van de mossel) zoals gebruikelijk tot de schelpen open zijn.

  7. Zeef de mosselen en vang het kookvocht op, u heeft ongeveer 2 1/2 dl nodig.

  8. Week de gelatine en los deze op in het warme mosselvocht.

  9. Laat dit mengsel afkoelen en roer er vlak voordat het lobbig wordt de kruiden erdoor.

  10. Neem de mosselen uit de schelp en roer de mosselen ook door het gelatinemengsel.

  11. Serveer de gelei in kleine glaasjes.

  12. Schuim van venkelStoof de venkel in een klein beetje water tot de groente zacht is.

  13. Doe de venkel daarna samen met de room over in een slagroomspuit en spuit het venkelschuim in kleine glaasjes.

  14. Gedroogde venkelSnijd venkel in de lengte in flinterdunne plakken (met de mandoline).

  15. Haal de plakken venkel door geklaarde boter en laat ze in een oven van 80 graden C drogen tot ze krokant zijn.