Recept: Gevlochten Broodmandjes

Meer recepten in de categorie:

Kinderen, Pasen

Recept informatie

Bereidingstijd:
40 minuten
Aantal personen:
1

Ingrediënten

1 kg bloem
2 zakjes Dr. Oetker Gist
een snufje zout
150 g suiker
1 zakje Dr. Oetker Vanillesuiker
4 tl Dr. Oetker Citroen Aroma
2 eieren
50 g gesmolten boter
500 ml lauwwarme melk
Dr. Oetker Gebaksglazuur

Bereidingswijze van het recept

  1. Oven voorverwarmen op 180 gradenZeef de bloem boven de mengkom.

  2. Meng het pakje Dr.

  3. Oetker Gist erdoor en maak een kuiltje in het midden.

  4. Doe het zout, de suiker, de Vanillesuiker, het aroma, de eieren, de boter en de melk in het kuiltje.

  5. Kneed met de mixer (kneedhaken) op de hoogste stand tot het deeg van de kom loslaat en blaasjes vormt.

  6. Dek het deeg af met een (vochtige) doek en laat het rijzen tot het 2 keer zo hoog is geworden.

  7. Kneed het nog een keer goed door.

  8. Verdeel het deeg vervolgens in 26 gelijke stukken en maak er als volgt een mandje van.

  9. Vorm van 16 stukken een rolletje van ca 16 cm lang.

  10. Begin vanuit het midden een matje te vlechten.

  11. Beboter de buitenkant van een ovenvaste schaal (17 cm doorsnee) of gebruik Dr.

  12. Oetker Bakblikinvetter.

  13. Leg het gevlochten deegmatje erop zodat er een mandje ontstaat en snijd de overhangende delen eraf.

  14. Draai 2 strengen die zo lang zijn als de omvang van de schaal om elkaar.

  15. Zet het mandje met de bolle kant naar boven op de bakplaat.

  16. Druk de in elkaar gedraaide strengen deeg om het mandje.

  17. Maak voor de sokkel een vlecht van 3 rolletjes van 40 cm lang.

  18. Vouw van aluminiumfolie een ring en leg de vlecht er langs.

  19. Plak het deeg vast met een losgeklopt ei.

  20. Maak voor de rand bovenop een vlecht van 3 rolletjes van 60 cm lang en plak deze vast met losgeklopt ei.

  21. Draai voor het hengsel 3 rolletjes tot een koord.

  22. Steek er een stukje dun ijzerdraad door, buig het deeg in de vorm van een hengsel en laat het ijzerdraad voor de bevestiging aan de mand aan de uiteinden een stukje uitsteken.

  23. Leg alle deegonderdelen op de beboterde bakplaat, bestrijk ze met losgeklopt ei en zet de bakplaat midden in de hete oven.

  24. Laat het mandje na het bakken goed afkoelen.

  25. Bereid het Gebaksglazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  26. Stel van de losse deegonderdelen met het glazuur het mandje samen.