Recept: Zuurkool met hammetje

Recept informatie

Bereidingstijd:
85 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

600g rauwe zuurkool
1 gekookt hammetje
250 g gezouten spek, in plakjes
4 knakworsten
1/2 fles droge witte wijn
2 eetlepels boter (of ganzenvet)
2 sjalotten, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, gehakt
12 jeneverbessen
Kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels)

Bereidingswijze van het recept

  1. Spoel de zuurkool onder koud water en laat hem goed uitlekken.

  2. Bak in een diepe braadpan het spek knapperig in boter (of ganzenvet).

  3. Laat het uitlekken op keukenpapier.

  4. Fruit in dezelfde pan de sjalotjes glazig doe er de knoflook bij en laat kort meebakken, zonder te laten kleuren.

  5. Voeg er de zuurkool, de wijn, de jeneverbessen en het kruidentuiltje aan toe.

  6. Leg het hammetje op de zuurkool.

  7. Dek af en laat 1 uur heel zacht stoven.

  8. Kruid met peper en zout.

  9. Leg het gebakken spek en de knakworsten bij de zuurkool.

  10. Laat nog 5 minuten goed doorwarmen.

  11. Snij het hammetje in dikke plakken.

  12. Leg ze weer bij de zuurkool en laat 5 minuten goed warm worden.

  13. Serveer zo heet mogelijk.

  14. Lekker met romige aardappelpuree.