Recept: Tompouce met oude maltwhiskey
Recept informatie
Ingrediënten
1 glas oude Malt van Westkust van Schotland
1/2 l melk
1 vanillestokje
125 gr fijne suiker
4 eigelen
40 gr bloem
4 eiwitten
120 gr suikersiroop
bloemsuiker
Bereidingswijze van het recept
Het bladerdeeg bakken in een voorverwarmde oven van 185 graden bedekt met een tweede bakplaat om sterke opzwelling te vermijden.
De melk met de vanille tot het kookpunt brengen.
De eigelen mengen met de suiker, bloem toevoegen en flink kloppen, de whisky toevoegen, de kokende melk toevoegen en enkele minuten laten doorkoken op fel vuur, flink roeren.
Het vuur uitdraaien en bestrooien met een beetje bloemsuiker om velvorming te vermijden.
De eiwitten opkloppen tot sneeuw met een snufje zout, de kokende siroop toevoegen en verder laten kloppen tot afkoeling.
Het bladerdeeg bestrooien met bloemsuiker en even laten karameliseren onder de grill van de oven.
De helft van het bladerdeeg bedekken met de room en toedekken met de andere helft van de bladerdeeg, gekarameliseerde kant naar boven.
De zijkanten netjes afwerken.
De tompoes in zijn geheel aan tafel brengen en hem dan aansnijden met een zeer scherp mes.