Recept: Aardappelgateau met eekhoorntjesbrood

Recept informatie

Bereidingstijd:
60 minuten
Aantal personen:
8

Ingrediënten

250 g ongesneden bacon
1/2 witte kool
30 g boter
2 wortels
200 g eenhoorntjesbrood (cepes)
2 teentjes knoflook
1 takje tijm
1 laurierblad
6 aardappelen
zout peper

Bereidingswijze van het recept

  1. Snijd de bacon in blokjes.

  2. Blancheer eerst de bacon en daarna de koolbladeren.

  3. Laat ze uitlekken en snijd de bladeren in grote stukken.

  4. Bak de bacon met een klontje boter.

  5. Snijd de geschraapte wortels in plakjes en roer ze door de bacon.

  6. Snijd de paddestoelen in plakjes en roer ze door de bacon.

  7. Voeg de koolbladeren, het fijngehakte knoflook en de kruiden toe.

  8. Breng het geheel op smaak en kook het 15 minuten in een gesloten pan op laag vuur Schil de aardappels in snij ze in dunne plakjes.

  9. Bedek hiermee de binnenkant van een flink ingevette bakvorm.

  10. Vul de bakvorm met het groentemengsel.

  11. Dek de groenten af met aardappelplakjes.

  12. Bak de gateau 30 minuten au bain-marie in een voorverwarmde oven van 180 graden.

  13. Haal voor het blancheren de taaie buitenste bladeren van de kool.

  14. Om de kleur te behouden, kookt u de bladeren in tamelijk zout water.

  15. Hoe zachter ze worden, hoe gemakkelijker ze in de vorm passen.

  16. Gepekelde bacon smaakt beter bij porcini en gerookte bacon beter bij champignons.

  17. Kies zelf hoe u mooie dunne plakjes maakt van de aardappelen.

  18. Hoe dunner ze zijn, hoe gemakkelijker ze in de vorm passen.

  19. Spoel de schijfjes niet af, omdat u dan het zetmeel verwijdert waardoor de schijfjes niet meer plakken.

  20. De groenten moeten stevig in de vorm worden gedrukt, omdat een compact geheel gemakkelijker loslaat uit de vorm.

  21. Een goede vorm doet natuurlijk ook wonderen.