Recept: Witlof veloute

Recept informatie

Bereidingstijd:
60 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

2 uien
2 preiwitten
Boter
1 kg witlof
1 1/2 liter gevogelte bouillon
1 kruidenbuiltje 1 takje tijm 2 blaadjes laurier peterselie
30 gr bloem
1 dl room
2 eierdooiers
Enkele kervelplukjes

Bereidingswijze van het recept

  1. Snijd de uien en de preiwitten fijn en stoof beide in gesmolten boter aan tot de prei glazig wordt, houd 3 struikjes witlof apart voor de versiering, voeg de rest van het fijngesneden witlof aan de prei toe en laat 2 minuten meestoven.

  2. Schenk er de gevogelte bouillon bij.

  3. Voeg het samengebonden kruidenbuiltje toe en maak het aan de rand van de kookpan vast.

  4. Laat de soep in een afgesloten pan in 30 minuten gaar worden.

  5. Maak intussen een roux, smelt 15 gr boter, neem de pan van het vuur, spatel er de bloem door en laat die op het vuur al roerend enkele minuten drogen.

  6. Voeg, als de soep bijna gaar is, de roux al roerend toe en laat die even meekoken.

  7. Verwijder nu het kruidenbuiltje en mix de soep en zeef de soep daarna door een fijne zeef.

  8. Laat alles weer aan de kook komen, schuim af en breng op smaak met zout.

  9. Verwarm de borden voor en snijd voor de afwerking de overige stukjes witlof fijn en stoof ze in boter aan tot ze lichtjes glazig zijn.

  10. Maak een liaison, roer de eierdooiers met de room los en dien de Witlof veloute op in een diep, warm bord met een eetlepel gestoofd witlof.

  11. Giet er de warme soep over en voeg een scheutje liaison toe en versier met enkele plukjes kervel.