Recept: Licht roggebrood
Recept informatie
Ingrediënten
1 el gedroogde gist plus 1 tl suiker
of 25 gr verse gist
1.5 dl lauw water
1 tl honing
1 tl melassestroop
175 gr bakkersbloem
350 gr roggemeel
1 tl zout
15 gr karwijzaad
1.5 dl biogarde yoghurt
Bereidingswijze van het recept
Meng de gedroogde gist, suiker en het water en laat 10 minuten rusten tot zich schuim vormt, of maak de verse gist aan met het water.
Roer er de honing en stroop door.
Meng de meelsoorten en het zout in een kom en voeg het karwijzaad toe.
Roer het meel met het gistpapje en de yoghurt tot een zacht deeg.
Kneed 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak en leg het deeg in de kom en laat het afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume.
Sla het deeg in en druk er de luchtbellen uit.
Vorm een rond brood en leg het in een ingevette broodvorm van 1 liter, prik er met een vork gaatjes in en laat het afgedekt 35 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden C en bak het brood in 50 minuten mooi gaar.
Laat het de laatste 5 minuten bakken zonder vorm en laat het brood afgedekt met een theedoek afkoelen op een rooster.