Recept: Kerststol

Meer recepten in de categorie:

Brood, Bakken
Feestdagen, Kerst16

Recept informatie

Bereidingstijd:
60 minuten wachttijd 180 minuten
Aantal personen:
n.v.t

Ingrediënten

15 gr verse gist
of 2 tl gedroogde gist
1 tl fijne witte suiker
5 el lauwe melk
225 gr bakkersbloem
1/2 tl zout
25 gr fijne witte suiker
25 gr boter
1 klein ei losgeroerd
25 gr geschaafde amandelen
Geraspte schil van 1 citroen
175 gr oranjesnippers en sukade
50 gr bigarreaux kleingesneden
25 gr boter gesmolten
250 gr amandelspijs
50 gr poedersuiker

Bereidingswijze van het recept

  1. Roer de gist en suiker door de melk.

  2. Als u gedroogde gist gebruikt het mengsel dan 5 minuten laten staan.

  3. Voeg 50 gr bloem toe en laat het mengsel 20 minuten staan tot zicht schuim vormt.

  4. Zeef de resterende bloem met zout en suiker en wrijf er de boter door,maak er een kuiltje in en roer met het ei en het gistmengsel tot een zacht deeg.

  5. Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume.

  6. Sla het deeg in, druk de luchtbellen eruit en werk er in gedeelten de amandelen, vruchten en het citroenrasp door.

  7. Vorm een langwerpige, dikke deeglap van 25 X 30 cm en plaats deze op een ingevette bakplaat, bestrijk hem met wat gesmolten boter.

  8. Vorm een 25 cm lange worst van de amandelspijs en leg deze middenop de deeglap.

  9. Vouw de deeglap in drieen over de amandelspijs heen en bestrijk met de resterende boter.

  10. Laat het brood afgedekt met folie 1 uur rijzen.

  11. Verwarm de oven voor op 200 graden C.

  12. Bak het brood in 40 minuten mooi bruin en gaar.

  13. Laat het brood afkoelen.

  14. Bestrooi de kerststol tot slot met poedersuiker.