Recept: Grittibanz Brood

Meer recepten in de categorie:

Brood, Bakken

Recept informatie

Bereidingstijd:
60 minuten wachttijd 85 minuten
Aantal personen:
n.v.t

Ingrediënten

15 gr verse gist
of 2 tl gedroogde gist
1 tl fijne witte suiker
5 el lauwe melk
225 gr bakkersbloem
1/2 tl zout
25 gr fijne witte suiker
25 gr boter
1 klein ei losgeroerd
3 rozijnen
1 ei losgeroerd

Bereidingswijze van het recept

  1. Roer de gist en suiker door de melk.

  2. Als u gedroogde gist gebruikt het mengsel dan 5 minuten laten staan.

  3. Voeg 50 gr bloem toe en laat het mengsel 20 minuten staan tot zicht schuim vormt.

  4. Zeef de resterende bloem met zout en suiker en wrijf er de boter door.

  5. Maak er een kuiltje in en roer met het ei en het gistmengsel tot een zacht deeg.

  6. Laat het afgedekt in 1 uur rijzen tot het dubbele volume.

  7. Verdeel het deeg in drieen en rol tweederde uit tot een lap van 23 X 23 cm.

  8. Steek hieruit met een kop en schotel cirkels voor het hoofd en de romp.

  9. Leg ze met 1 cm tussenruimte op een ingevette bakplaat.

  10. Maak van 25 gr restdeeg een sliert van 18 cm lang en druk hem vast tussen het hoofd en de romp, dit zijn de armen.

  11. Buig ze tegen de romp.

  12. Rol de helft van het resterende deeg uit tot een vierkantje van 10 X 10 cm en snijd het diagonaal doormidden.

  13. Vorm van de ene driehoek een puntmuts met pompon en hecht de andere driehoek aan het hoofd bij wijze van baard.

  14. Maak met restjes deeg een snor, ogen, wenkbrauwen, handen en voeten.

  15. Draai sliertjes deeg samen tot een riem.

  16. Geef het mannetje krenten als knopen.

  17. Bestrijk het mannetje met losgeroerd ei en laat het rijzen tot het dubbele volume.

  18. Verwarm de oven voor op 200 graden C.

  19. Bak het mannetje in 25 minuten goudbruin en knapperig.