Recept: Challe Brood

Meer recepten in de categorie:

Brood, Bakken

Recept informatie

Bereidingstijd:
160 minuten
Aantal personen:
n.v.t

Ingrediënten

2,25 dl kokend water
paar plukjes saffraan
15 gr verse gist
1 tl vloeibare honing
500 gr ongebleekte bloem
1 tl zout
2 el plantaardige olie
1 ei losgeroerd
Voor het glazuur
1 ei losgeroerd
met 2 el water
Voor de garnering
Maanzaad

Bereidingswijze van het recept

  1. Giet het kokende water over de saffraan en laat afkoelen tot lauw en zeef de saffraan eruit.

  2. Verkruimel de gist in 3 el van het water en roer er de honing door en laat 5 minuten staan tot zich schuim vormt.

  3. Zeef de bloem met het zout in een kom en voeg het gistmengsel, water, losgeroerd ei en de olie toe,roer alles tot een zacht deeg en kneed het 8 minuten tot het glad en elastisch is.

  4. Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume in 45 minuten.

  5. Sla het deeg in, druk de luchtbellen eruit en verdeel het in twee stukken, het ene twee keer zo groot als het andere.

  6. Vorm van het grote stuk 3 slierten van 30 cm en vlecht deze.

  7. Vorm van het kleine stuk 3 slierten van 20 cm en vlecht deze ook.

  8. Leg de kleine vlecht bovenop de grote vlecht en druk de uiteinden goed tegen elkaar.

  9. Plaats het brood op een ingevette bakplaat en laat het opnieuw rijzen tot het dubbele volume in 45 minuten.

  10. Verwarm de oven nu voor op 200 graden C.

  11. Bestrijk het brood met ei en bestrooi het met maanzaad.

  12. Bak het brood 10 minuten, zet de oven op 190 graden C en bak het brood nog 35 tot 40 minuten tot het mooi bruin en gaar is.