Recept: Bladerdeeggebakjes

Meer recepten in de categorie:

Taarten, Gebak en IJs, Gebak

Recept informatie

Bereidingstijd:
340 minuten wachttijd 2 uur
Aantal personen:
n.v.t

Ingrediënten

Voor 32 stuks
600 gr bakkersbloem
1/2 tl zout
300 gr boter
6 gr instant gist zakje
85 gr fijne witte suiker
1.75 dl lauw water
2 eieren losgeroerd
1 eiwit losgeroerd om te glaceren
Voor de garnering
175 gr poedersuiker
1 tl citroenrasp
Bigarreaux of amandelsnippers

Bereidingswijze van het recept

  1. Zeef de bloem met het zout.

  2. Snijd 50 gr boter in vlokjes en wrijf ze door de bloem.

  3. Roer er de gist en suiker door.

  4. Voeg het water en de eieren toe en roer tot een zacht deeg.

  5. Kneed 5 minuten tot het glad en elastisch is.

  6. Laat het deeg 15 minuten rusten in een plastic zakje in de koelkast.

  7. Snijd de resterende boter in 16 plakjes en bewaar ze tot gebruik op een bord in de koelkast.

  8. Halveer het deeg en rol elke helft uit tot een lap van 20 X 40 cm.

  9. Leg in het midden van de eerste lap 4 plakjes boter en klap 1/3 van het deeg over de boter.

  10. Leg hierop weer 4 plakjes boter en klap het andere deel van het deeg erover.

  11. Druk stevig aan en draai het deeg een kwartslag en rol het uit tot een lap van 15 X 40 cm.

  12. Klap de uiteinden naar binnen, druk ze aan en herhaal de handeling.

  13. Bewerk de tweede deeglap op dezelfde manier.

  14. Laat het deeg in een ingevet plastic zakje 30 minuten rusten in de koelkast en herhaal de hele behandeling van uitrollen en koelen nog 2 keer.

  15. De totale rusttijd in de koelkast dient minsten 2 uur te bedragen.

  16. Halveer elk stuk deeg en vorm de gewenste gebakjes.

  17. Laat ze 20 minuten rijzen op een bakplaat.

  18. Verwarm de oven voor op 200 graden C.

  19. Bestrijk de gebakjes met losgeroerd eiwit en bak ze 10 minuten.

  20. Draai de oventemperatuur terug tot 180 graden C en bak ze nog 15 minuten.

  21. Laat ze afkoelen en garneer ze met bigarreaux of amandelsnippers.

  22. Maak glazuur van poedersuiker en citroensap en besprenkel de gebakjes licht.