Recept: Sinaasappelsaus voor vis of kip

Recept informatie

Bereidingstijd:
45 minuten
Aantal personen:
n.v.t

Ingrediënten

1 klontje boter
2 sjalotten
5 middelgrote champignons
1/2 liter vers geperste sap van Oke sinaasappelen
250 ml Visfond bij vis of gevogeltefond bij kip
1 citroen
Peper van Het Blauwe Huis
zout
ontpitte groene olijven in schijfjes

Bereidingswijze van het recept

  1. Voor de saus, smelt wat boter in de pan.

  2. Fruit daarin de sjalotjes en de champignons.

  3. Schenk dan het sinaasappelsap erbij en laat dit tot de helft inkoken.

  4. Voeg er dan de visfond bij of in geval van kip, de gevogeltefond.

  5. Fond is een geconcentreerde bouillon die jezelf kan maken maar ook in potjes te koop is bij veel supermarkten.

  6. Laat dit mengsel weer tot de helft inkoken.

  7. Haal dit mengsel door een zeef en breng de opvangen saus op smaak met peper en zout.

  8. De restanten in de zeef kun je weggooien, we willen alleen de smaken gebruiken.

  9. Doe er het sap van een halve verse citroen door voor de frisheid.

  10. Roer er voor het serveren wat ijskoude klontjes boter door.

  11. Hierdoor gaat de dunne saus iets binden.

  12. Proef en voeg eventueel wat peper en zout toe.

  13. Als variatie kun je er wat gehakte groene olijven zonder pit doorheen mengen.

  14. Gebruik dan weinig zout, de olijven zijn al zout genoeg.

  15. Wat extra peper geeft meer smaak.

  16. Serveer je deze saus bij vis, kies dan een stevige witvis zoals kabeljauw.

  17. Haal de verse visfilets door wat bloem.

  18. Klop het overbodig bloem af.

  19. Smelt wat boter te samen met wat olijfolie in de koekenpan.

  20. Leg het vis met de rugzijde in de pan en laat op middelmatig vuur rustig bakken.

  21. Laat hem met rust zodat er een knapperig kostje kan ontstaan.

  22. Draai na vijf minuten met een spatel de vis om en laat rustig garen.

  23. Als de zijkant niet meer doorzichtig is, dan is je vis gaar.

  24. Gebruik je kip, kruid deze met zout en peper.

  25. Smelt ruim boter in een braadpan en bak de kip rondom bruin.

  26. Lekker met sperziebonen en notenrijst.