Recept: Zuurkoolbitterballen

Meer recepten in de categorie:

Snacks, Warm
Hapjes, Warm7

Recept informatie

Bereidingstijd:
140 minuten wachttijd 1 nacht
Aantal personen:
10

Ingrediënten

1 blik cornedbeef 340 gr
1 ui 60 gr
10 gr boter
1 el fijngesneden peterselie
500 gr zuurkool
100 gr bloem
1 3/4 deciliter melk
1/2 liter bouillon van vleesbouillonblokje

Bereidingswijze van het recept

  1. Open het blik cornedbeef en snijd de cornedbeef in plakken van een halve centimeter dik Knijp zo veel mogelijk vocht uit de zuurkool en weeg daarna 250 tot 300 gram van de uitgeknepen zuurkool af (de rest wordt niet gebruikt).

  2. Snijd de zuurkool zeer fijn echt millimeteren.

  3. Weeg 100 gram bloem af, meet de melk af en leg het bouillonblokje klaar.

  4. Pel de ui en snipper de ui zeer fijn.

  5. Fruit in een wijde kook of braadpan de ui in een eetlepel boter, op een lage hittebron, glazig.

  6. Neem als de randjes van de ui bruin worden de pan even van de hittebron en doe de bloem, melk en het bouillonblokje er in.

  7. Zet de pan terug op een lage hittebron en blijf flink roeren tot zich langzaam een soort elastische klomp deeg vormt die van de bodem loslaat.

  8. Doe de cornedbeef bij de deegklomp in de pan en prak met een vork tot de cornedbeef en het deeg goed gemengd zijn het is dan een rare soort smurrie geworden.

  9. Zet de hittebron uit en meng de fijn gesneden zuurkool en peterselie door het cornedbeef mengsel.

  10. Zet de pan in de koelkast en laat het mengsel op stijven.

  11. Tenminste 4 uur of tot de volgende dag.

  12. Doe de bloem voor het paneren op een bord en zet 2 grote platte borden klaar om de bitterballen op te leggen.

  13. Haal de pan met de koude deegmassa uit de koelkast.

  14. Maak met twee lepels steeds een stuk of vijf klompjes van de deegmassa zo groot als een bitterbal en laat ze in de bloem vallen, ze hoeven nog niet mooi rond te zijn.

  15. Strooi wat bloem over de deegklompjes, rol ze 1 voor 1 losjes door de bloem, schud overtollige bloem af en rol er tussen de handpalmen mooie ronde balletjes van.

  16. Leg ze naast elkaar op 1van de klaarstaande platte borden.

  17. De bloem moet voorkomen dat de handen plakkerig worden, gebeurt dit na een poosje toch was de handen dan, anders wordt het steeds erger.

  18. Zet als er een bord vol is dat bord vast in de koelkast en ga verder met het volgende bord.

  19. Zet als alle deegmassa op is het tweede bord ook in de koelkast en onthoud welk bord er het laatst in gezet wordt.

  20. Doe het paneermeel en het zout in een plastic zak en schud er mee om het zout met het paneermeel te mengen,doe de inhoud van de zak daarna in een diep bord.

  21. Klop in een ander diep bord de eieren los.

  22. Klop als de eieren erg groot zijn eerst maar 1 ei los misschien is het tweede niet nodig.

  23. Haal het bord met de koudste bitterballen uit de koelkast.

  24. Rol een bitterbal door het ei met een vork en een lepel en leg daarna in het bord met het paneermeel.

  25. Strooi een beetje van het paneermeel uit het bord over de bitterbal en rol met de hand door het paneermeel tot hij rondom met paneermeel bedekt is.

  26. Rol de bitterbal tussen de handpalmen zo dat het paneermeel goed vast komt te zitten en controleer of er geen doorzichtige plekjes of barstjes zijn zonodig in het ei dippen en weer even in het paneermeel drukken.

  27. Leg de bitterbal als hij klaar is terug op het bord en herhaal het paneren.

  28. Zet de bitterballen als ze klaar zijn tenminste een uur onafgedekt in de koelkast voordat ze gefrituurd worden zodat het ei stijf kan worden, dan blijft het paneermeel er beter aan vast zitten tijdens het frituren.