Recept: Spekkoek

Recept informatie

Bereidingstijd:
60 minuten
Aantal personen:
n.v.t

Ingrediënten

450 gr boter
200 gr basterdsuiker
3 tl vanillesuiker
150 gr bloem
of 140 gr bloem met 10 gr rode rijstemeel
17 eierdooiers
9 eiwitten
3 gr kruidnagelpoeder
5 gr kaneelpoeder
5 gr nootmuskaatpoeder
5 gr foeliepoeder
3 gr kardemompoeder
1 gr zout

Bereidingswijze van het recept

  1. Zet de grill op de hoogste stand.

  2. Roer de boter met de suiker en basterdsuiker tot een glanzende massa is ontstaan.

  3. Breek de eieren 1 voor 1 en roer de eidooiers 1 voor 1 door de boter massa.

  4. Klop 9 eiwitten stijf en vermeng deze met de boter eidooiers massa.

  5. Zeef de bloem en het zout en schep deze goed door de rest van het beslag.

  6. Verdeel het beslag in twee gelijke delen in een kom.

  7. Roer door het ene deel de kruiden.

  8. Besmeer een springvorm van ongeveer 27 cm doorsnee met wat boter in en bestuif deze daarna luchtig met wat bloem.

  9. Klop daarna het overtollig bloem eruit.

  10. Schep in de vorm een dun laagje van het donkere beslag.

  11. Leg de springvorm met inhoud op het bovenste rooster onder de grill.

  12. Het eerste laagje zal gaar zijn na 3 tot 4 minuten.

  13. Haal de springvorm onder de grill vandaan en laat deze ongeveer 2 minuten afkoelen.

  14. Schep daarna op de gare laag het lichte beslag en zet de springvorm terug in de oven, maar nu op een lager rooster.

  15. Herhaal deze beide handelingen tot het beslag op is.

  16. Gebruik twee scheplepels van gelijke grootte om de laagjes even dik te krijgen.

  17. Spekkoek kan ook worden gebakken in een oven met aparte boven en onderwarmte.

  18. Alleen de bovenwarmte wordt gebruikt op een temperatuur van 125 graden C.

  19. De bovenste laag van de spekkoek moet de donkere laag zijn.

  20. Ook de bovenkant van het lichte laagje wordt bruin als dat gaar is.

  21. Om een fout te voorkomen, keer de scheplepel van het laatst gebruikt beslag om.